Hlavní obsah

Belmondo září v netradiční roli starce

Novinky, Alex Švamberk

Snad žádný jiný herec není ztělesněním věčné mladosti a energie jako nestárnoucí rošťák Jean Paul Belmondo. Když po mrtvici v roce 2001 částečně ochrnul, zmizel z filmového plátna Po sedmileté pauze ho dokázal přesvědčit k návratu před kameru Francis Huster, který mu ve filmu Muž a jeho pes nabídl zcela netradiční roli stárnoucího muže, kterého nechce společnost. Film tento týden vyšel na DVD.

Článek

Hustera inspiroval slavný neorealistický snímek Vittoria de Siky Umberto D o starci bloudícím městem jen se svým psem. A totéž dělá i Belmondo. Stále si zachovává byvší nonašalanci, nedokáže žebrat, když nastaví ruku a kolemjdoucí mu nabídne peníze, obrátí jí se slovy, že prší. A staré paní, které nezbývá než vybírat popelnice, ještě dá své poslední peníze. Belmondo si i v posledním filmu zachoval svou typickou tvář, kterou si po roky pěstoval, ovšem na pozadí kruté reality společnosti, která o staré lidi nestojí.

Když ho hlavního hrdinu, bývalého námořníka, vyžene jeho dlouholetá partnerka, protože si chce vzít mladšího muže, nemá kam jít. Arabská služka ho sice lituje, ale ani ona mu nemá jak pomoci. Stejně tak staří přátelé, pokud ještě vnímají realitu, mají dost svých starostí. A do prostředí bezdomovců a žebráků se nehodí, nemá dost ostré lokty, není mužem, kterého odchovala ulice, stydí se žebrat a u klobouku nechá jen svého psa, takže ho kurýr na motorce připraví o vyžebrané peníze.

Ani jeho psa se nechce nikdo ujmout, nemá dost peněz na útulek a, když ho dává malé holčice, její matka jí řekne, že se o něj nemůže starat.

Muž a jeho pes je parabola, parabola o stáří, není to syrový neorealistický případ se zdůrazněnými sociálními aspekty. To by taky hlavní roli nesměl hrát Belmondo, u něj je prostě obtížně uvěřitelné, že by přišel o vše a byl vyhnán partnerkou klavíristkou, které se ještě necítí být tak stará. Ovšem právě skutečnost, že zrovna symbol věčného rošťáctví stárně a končí na ulici, dodává snímku na síle. Snímek nenabízí takový herecký koncert jako jiný film o stáří O Schmidtovi s Jackem Nicholsonem, protože však stáří postihuje ne obyčejného člověka, ale vlastně dnes už ikonickou postavu, má ohromný přesah.

Dobře ukazuje, že moderní společnost nechce stáří přijmout, odsouvá je z očí. A jen peníze v materialistické realitě umožní vyvoleným stigma stáří překonat. Jakmile však dojdou, zmizí zázemí, stanou tito lidé na okraji společnosti

Film také nenabízí happyend, i když věrný pes nakonec zachrání v posledním okamžiku život Belmondovi, který nevidí žádné východisko. Starého muže čekají další dny, kdy bude vyštván ze společnosti.

Film je ušit na míru hlavnímu protagonistovi, všem výborní výkony podávají i další herci, zejména Max von Sydow.

Dvojdisková edice nabízí nejen řadu bonusů včetně originálního traileru, i skoro hodinový film o filmu Muž a jeho pse a také rozhovory s českými herci, kteří snímek dabovali. Druhý disk pak nabízí klasiku, snímek z roku 1969 Velký šéf, který ukazuje Belmonda v plné síle a přestavuje dobrý kontrast k Muži a jeho psovi.

Muž a jeho pes, Francie, 94 minut

 režie Francis Huster

Hrají: Jean-Paul Belmondo, Max von Sydow, Robert Hossein, Pierre Mondy a Françoise Fabianová.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám