Hlavní obsah

V Divadle Hybernia se rodí Baron Prášil

Právo, Radmila Hrdinová

Nový muzikál o osudech legendárního Barona Prášila se zkouší v pražském Divadle Hybernia. Původní dílo skladatele Zdeňka Bartáka a libretisty Petra Markova bude mít premiéru v únoru 2010.

Článek

Baron Prášil má být výpravná inscenace plná triků a vizuálních efektů, které dosud nebyly na evropské divadelní scéně použity. Titulní postavu ztvární v alternaci Daniel Hůlka, Josef Vojtek a Marián Vojtko. V dalších rolích se diváci setkají s Romanem Vojtkem, Jiřím Langmajerem, Zdeňkem Izerem, Tomášem Savkou, Kateřinou Brožovou, Hanou Křížkovou, Sabinou Laurinovou, Martou Jandovou či Šárkou Vaňkovou.

Budou se vznášet nejen na křídlech fantazie, ale doslova létat vzduchem. Postará se o to tým v čele s režisérem Filipem Renčem a choreografkou Kristinou Kloubkovou. Scénograf Šimon Caban jim vytvořil prostor pro několik létacích scén. Tak například baron Prášil odletí z jeviště na pařátu bájného ptáka, sugestivní dojem slibuje i nový typ projekce zvaný video mapping.

„Baronovy neuvěřitelné příhody (let na dělové kouli, břicho velryby, průlet zeměkoulí, turecké vězení a další) jsou v našem podání navlečeny jako zářivé korálky na jednoduché, ale o to pevnější niti základního příběhu plného citu, napětí a humoru. Bude srozumitelný jak dospělým, tak dětem. Nám, kteří na muzikálu Baron Prášil pracujeme, se výsledek naší dosavadní spolupráce zamlouvá. Doufám, že se bude zamlouvat i divákům,“ řekl na tiskové konferenci autor libreta Petr Markov.

A skladatel Zdeněk Barták dodal: „Hudba je muzikálová, poetická, dramatická, veselá, ale hlavně melodická. Myslím si, že divák chce slyšet hudbu, která ho vtáhne do děje. Hudbu s krásnými melodiemi a texty, u kterých má šanci, že si je bude zpívat cestou domů.“

Reklama

Související témata:

Související články

Slavný muzikál Chess na DVD

Muzikál Chess je sice považován za skvost v oboru, ale mnoho zejména mladších posluchačů v ČR o něm nemá tušení. Nové DVD Chess in Concert přináší aktuální...

Výběr článků

Načítám