Hlavní obsah

Legendární Lydia Lunch po deseti letech zahraje v Praze

Novinky, Karolina Zarzycká

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Punková královna Lydia Lunch se vrací do Prahy, v neděli 8. listopadu ve 20 hodin zahraje v Divadle Archa v rámci projektu Alternativa 2009. Tentokrát přiveze nový projekt Big Sexy Nois, v němž ji doprovázejí James Johnston (ex-Bad Seeds), Terry Edwards a Ian White.

Článek

Na programu ovšem bude průřez celou tvorbou Lydie včetně skladeb legendárních Teenage Jesus & The Jerks. Lydia Lunch se na alternativní scéně pohybuje od roku 1976. Jako členka newyorského podzemí spoludefinovala scénu nazývanou No Wave. Při vystoupeních své první skupiny Teenage Jesus Jerks se na pódiích střídala se Sonic Youth, Suicide nebo Swans.

Naprostá umělecká svoboda, dychtivá touha po upřímném a často velmi kontroverzním vyjádření, post punk a divoké freejazzové pokusy určily směřování mnohých.

Lydia? Jo, to je hodná holka...
legenda českého undergroundu Pavel zajíček

Vzhledem k častému propojení s dalšími umělci je diskografie Lydie Lunch velmi bohatá, ale poněkud nepřehledná a paradoxně v ní není mnoho sólových nahrávek. Prvotina Queen of Siam, která překvapuje psychedelicky rozmáchlým popem, až k prozatím poslednímu (a téměř čistě jazzovému) albu Smoke In The Shadows.

Lydia Lunch se nevěnuje jen hudbě, po celou svou kariéru je velmi činná v literatuře, divadle (napsala například padesát jednoaktovek s Nickem Cavem), filmu a často jezdí turné věnovaná mluvenému slovu (to dokonce vyučovala). V poslední době se hojně věnuje fotografii a sochařství, má za sebou několik výstav.

Koncert otevře skupina The Ritchie Success společně s legendou českého undergroundu Pavlem Zajíčkem. Spolu s Lydií Lunch se v Praze objeví berlínský projekt Mona Mur esch.

Vstupenky jsou k dostání v síti Ticketpro, Ticketportal, v Divadle Archa, v čítárně Unijazzu a prodejně Poli5 do 7. listopadu za 390,- Kč, v den koncertu za 490,- Kc (pouze v divadle Archa).

Reklama

Výběr článků

Načítám