Hlavní obsah

Sex i černý humor na Normálním festivalu

Právo, Zbyněk Vlasák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Už počtvrté se Normální festival zblízka podívá na díla lidí a také o lidech, kterým jdou některé věci pomaleji. Nabídne mimo jiné animované filmy Adama Elliota.

Článek

„Snažíme se prezentovat takovou tvorbu lidí s mentálním hendikepem, která je inspirativní a určitými obsahovými kvalitami – humorem, spojováním netradičních postřehů – kompenzuje případné formální nedostatky,“ říká za organizační tým Lenka Vochocová.

Divácky nejvděčnější budou jistě animované snímky australského režiséra Adama Elliota. Jeho Harvie Krumpet, příběh smolaře s Tourettovým syndromem, získal v roce 2003 Oscara. Mary a Max je jedním z horkých kandidátů na toho příštího. Snímek, jež letos proběhl také českými kiny, s něžně černým humorem tematizuje syndrom Aspergerův.

V programu dále zaujme německý dokument Vábení z luk. Sleduje tři muže s mentálním hendikepem, kteří pravidelně využívají služby tzv. sexuálních průvodkyň. „Donutí vás konfrontovat vlastní předsudky v sexuální oblasti, i když si myslíte, že žádné nemáte,“ dodává Vochocová.

Z mimofilmových akcí stojí za to vypíchnout koncert v Británii velmi populárního skotského písničkáře Malcolma Middletona a divadelní představení polského souboru Teatr troche inny.

Normální festival se koná v Praze (4. až 7. 11.), Plzni (10. 11.), Hradci Králové (13. 11.), Brně (30. 11.) a v Nitře (8. 12.). Letos poprvé bude mít své ozvěny i v britském Brightonu. Více o něm zde.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám