Hlavní obsah

Spivakov v Rudolfinu

Právo, vla

Ve velkém stylu se vrátil do Prahy po dlouhé pauze sedmnácti let ruský houslista a dirigent Vladimír Spivakov. Se svým souborem Moskevští virtuózové zakončil čtvrtečním koncertem v Rudolfinu světové turné ke 30. výročí existence souboru.

Článek

Publiku tvořenému převážně ruskými Pražany předložil skvělou ukázku toho, jak by měl vypadat program zaměřený na širší spektrum posluchačů, aniž by slevil z kvality. Sám si zahrál sólo v úvodních Fratres současného Estonce Arvo Pärta, nejnáročnějším díle večera, a pak se věnoval dirigování souboru v dílech klasiků Čajkovského a Mozarta a soudobých autorů Kančeliho a Piazzoly.

Zejména v těchto skladbách mohl vedle nesporného interpretačního mistrovství všech prezentovat i své showmanství, získané studiem v New Yorku u Leonarda Bernsteina. Podobné pohyby při netypickém dirigování takřka od pasu s gesty i směrem k publiku. V Kančeliho Malé Daneliádě, téměř kabaretním populárním čísle, si houslisté i zazpívali. Piazzolova 3 tanga měla i kvalitního sólistu mladého akordeonistu Nikitu Vlasova. Ovace stojícího sálu odměnil soubor přídavky Šostakoviče, Brahmse, Glucka a opět Piazzoly.

Reklama

Výběr článků

Načítám