Hlavní obsah

Věřil Stalin astrologům? Podle připravované černé komedie ano

Novinky, Stanislav Dvořák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Natočit komedii o krvavém sovětském diktátorovi Stalinovi je odvážný počin. Komik Michael Herbig se o to pokusí s režisérem Leanderem Haussmannem. Film se bude jmenovat Hotel Lux.

Článek

Jednačtyřicetiletý komik Herbig je velmi populární v německy mluvících zemích, i když u nás se o něm téměř neví. Ve filmu bude hrát kabaretního umělce z Berlína 30. let, který chce utéct před nacisty do Hollywoodu a proslavit se, ale omylem se dostane do Moskvy. Tam ho považují za Hitlerova astrologa a paranoidní Stalin ho chce získat jako poradce pro okultní záležitosti.

Název filmu odkazuje na skutečný moskevský hotel Lux, kde se pohybovali hlavně vysoce postavení komunisté a cizinci.

Gagy a brutální teror

Režisér Haussmann, který na něm spolupracuje se společností Bavaria Film, si je jistý, že výsledek bude velmi kontroverzní. Černá komedie prý bude využívat i "ulítlých" gagů a zachová přitom vážné pozadí se Stalinovými brutálními čistkami atd.

Jeho pohled na Stalina, fašismus a komunismus jistě kdekoho podráždí, silné reakce lze očekávat od Rusů. I kdyby v Rusku nakonec nebyl oficiálně uveden, průniku filmu na internet nelze zabránit.

Posadit komedii do této "šíleně tragické a brutální atmosféry" je prý něco, co vždycky chtěl dělat. Fašismus a komunismus postaví vedle sebe a ukáže je z pohledu naprosto apolitické postavy, herce, jehož jediným cílem je přežít. "Prostě jen chce do Hollywoodu a skončí omylem v Moskvě," popisuje režisér. "Má v sobě hodně ze mě, je oportunistický a plný strachu," dodává.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám