Hlavní obsah

Punkový komiks o rozervaných Sex Pistols

Právo, Kateřina Farná

Punk není mrtev! Stejně jako dobrý komiks – alespoň ten o jedné z nejdivočejších kapel v dějinách nazvaný Sex Pistols: Grafický román.

Článek

Sex Pistols iniciovali ve Velké Británii punkové hnutí, které otřáslo západní společností v polovině 70. let minulého století. Jejich životní filozofie i hudba potřísnily muzikanty na další dekády.

Obrazový román o rozervané čtveřici

Obrazový román o nich napsal Jim McCarthy a nakreslil Steve Parkhouse, který se komiksové tvorbě věnuje přes pětadvacet let. Oba autoři se snažili životní tempo a hlavně svérázný přístup rozervané čtveřice přenést na papír; tomu také podřídili scénář a výtvarné pojetí.

„Možnost ilustrovat grafický román je pro výtvarníka něco jako pokus o zdolání Mount Everestu,“ píše Parkhouse.

Kresby bouřlivé jako mladí punkáči

Kresby včetně prvotních skic vytvářel v počítači – jsou bouřlivé stejně jako tehdy mladí punkáči. Příběh je chaotický, mozaika plná náznaků. McCarthy přesto nezapomněl na důležitá biografická data.

Cituje dobový tisk, pro případné neználky, kteří by se ve víru bublin, barev a ostrých linek jinak ztratili. Vyvaruje se ale svazující doslovnosti a dějovou kostru si šroubuje podle vlastních parametrů.

Společná pouť mladíků skončila „zlatou ranou“ Sida Viciouse, který se v jednadvaceti letech předávkoval heroinem. „Trvalo to sice jenom chvilku, ale celá Británie si z nás sedla na prdel! Královská rodina, MI5, lidi, všichni se mohli zbláznit. Bylo to skvělý, něco jako oko bouře,“ píše se v jedné ze závěrečných bublin. 

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám