Hlavní obsah

V sobotu o půlnoci skončí analogové vysílání z Cukráku

Právo, jp

O sobotní půlnoci 31. října skončí zemské analogové televizní vysílání z vysílače Praha-Cukrák. Pokrývá Prahu, Středočeský kraj a část jejich okolí, zasahuje i do přilehlých regionů. Televizní signál bude možné od té doby přijímat pouze digitálně.

Foto: Miroslav Sova, Právo

Analog v Praze končí.

Článek

Vypnout by měly všechny tři celoplošné televize - ČT, Nova i Prima. ČT a Prima vypnutí na pondělní tiskové konferenci potvrdily. Zástupci Novy se omluvili, že nemohli na setkání s novináři dorazit. „Nemáme informace, zda vypnou, ale deklarovali, že vypnou,“ uvedl národní koordinátor pro digitalizaci Zdeněk Duspiva.

Podle Duspivy byly splněny všechny podmínky pro vypnutí analogu. Těm, kteří stále váhají a odkládají nákupy set top boxu či jiných potřebných zařízení, je určena informace, která bude umístěna na vypnuté analogové obrazovce jejich televizoru. Dozvědí se, že mohou najít pomoc na stránkách www.digitalne.tv nebo na bezplatné infolince 800 90 60 30.

Šéf digitalizace ČT Pavel Hanuš informoval, že ČT urychluje přechod na digitalizaci. V sobotu vypne nejen Cukrák, ale i dokrývače vrch Praha u Příbrami, Votice-Mezivrata, Benešov, Petrov-Pikovice a Srbsko. Ředitel techniky TV Prima Patrik Slavík doplnil, že Prima kromě Cukráku vypíná i vykrývače Karlštejn, Nespeky a Vlašim.

Ke dni vypnutí analogového vysílání bude zhotoveno speciální poštovní razítko a připravuje se i tisk poštovních známek. Česká republika by měla ukončit analogové vysílání 11. listopadu 2011 mimo Jesenicka a Zlínska. Proces digitalizace bude definitivně završen v létě roku 2012.

Reklama

Výběr článků

Načítám