Hlavní obsah

Plácido Domingo očaroval Berlín

Právo, ČTK, Šárka Hellerová

Publikum Berlínské státní opery uchystalo triumfální přijetí opernímu pěvci Plácidu Domingovi, světoznámému tenoristovi, který tam v sobotu debutoval jako barytonista v opeře Giuseppe Verdiho Simon Boccanegra. Dirigoval ji Daniel Barenboim.

Článek

„Berlín už dlouho nespatřil tak kvalitní operní představení,“ napsal v neděli list Berliner Morgenpost po představení, při němž publikum upořádalo osmašedesátiletému pěvci ovace vstoje.

Počátek tohoto díla, jež pochází z Verdiho pozdějšího období, zůstává blízký Domingovu obvyklému hlasovému rejstříku, avšak děj ústící ve smrt hrdiny, jenž je otráven, vede posléze do hlubších poloh, v nichž Španěl prokázal překvapivou mohutnost a bohatství.

Obecenstvo aplaudovalo i kolegům pěvcům

Simon Boccanegra je příběh benátského dóžete, jehož ušlechtilost a rozvážnost se nakonec stanou obětí intrik, nenávisti a zrady.

Úspěch představení však nebyl jen Domingovým dílem, zasloužili se o něj i další vynikající pěvci, korejský basista Kwangchul Youn jako Fiesco, německá sopranistka Anja Harterosová jako Amelia a tenor Fabio Sartori jako Gabriele Adorno.

Amelia a Gabriele, rozpolcení mezi politické intriky v Benátkách a svou lásku, podali tak silně dramatický výkon, že obecenstvo propukalo v aplaus.

Scéna Itala Federika Tiezziho si již nezískala tak nadšené přijetí. Tiezzi zůstal věrný libretu a situoval děj skutečně do Benátek 14. století. Představení však občas zatěžovalo to, co jeden z diváků označil za „orgie kostýmů“.

Domingo-král opery

José Plácido Domingo Embil se narodil v Madridu. Od osmi let žil v Mexiku, kde se o šest let později zapsal na tamní Národní univerzitu. Tam studoval zpěv a dirigování. Na operním poli získal jako tenorista přezdívku Král opery. Nastudoval kolem 130 různých operních rolí.

Od roku 1996 zastává post uměleckého ředitele Washington Opera a v létě roku 2000 převzal umělecké vedení Los Angeles Music Center Opera. Je nositelem jedenácti cen Grammy, dvaceti čestných vyznamenání za přínos a zásluhy v kultuře a mnoha dalších ocenění.

Reklama

Související témata:

Související články

Státní opera uctila skladatele Martinů

Výročí 50 let od smrti skladatele Bohuslava Martinů vzpomněla pražská Státní opera večerem Martinů Gala, v němž operní orchestr řízený kanadským dirigentem...

Tosca z Metropolitní v kině

Ani kolize přenosu z newyorské Metropolitní opery s přenosem zápasu našich fotbalistů nezabránila obrovskému zájmu diváků. Obě pražská kina (Aero i Světozor)...

Výběr článků

Načítám