Hlavní obsah

Sting na akustickém albu hloubá o smyslu zimy a lidstva

Novinky, Stanislav Dvořák

Světová hvězda popu (pokud je to, co teď Sting dělá, ještě vůbec pop), přichystala k Vánocům zahloubané akustické album If On A Winter’s Night inspirované hlavně anglickým folkem. Místo kytary vládne harfa, místo bicích jen šustění, čili nic pro skalní fanoušky The Police.

Článek

Stingova neúnavná chuť okupovat nové a nové hudební oblasti se nyní zaměřila na středověký folk a částečně na klasiku 19. století. Prý ho inspirovaly anglické zimy z dětství. Sting si jako dítě Vánoce moc neužíval, neboť v rodině nepanovaly harmonické poměry, a není divu, že jeho písničky skutečně nejsou ani v nejmenším veselou rodinnou oslavou.

Jde o sbírku tradicionálů, vánočních koled a uspávánek spojenou s menším množstvím vlastních nových skladeb a jednou předělávkou básně zhudebněné Franzem Schubertem (z cyklu Winterreise).

Celá deska se nese v duchu tichého prokřehlého zadumání u krbu, hraničícího až s depresí. I když se jedná o album neskrývaně číhající na lačnost vánočního trhu, naprostá absence štědrovečerního kýče může potěšit řadu fajnšmekrů a otrávit řadu konzumně orientovaných posluchačů.

"Je něco hlubšího, co jsem se snažil zachytit na této desce. Světlo uprostřed temnoty, což je součást křesťanské tradice, ale současně i něco staršího. Má to více společného se střídáním ročních dob než se spasením," filozofuje Sting.

Na zpomalené, pro někoho možná až uspávací desce, stále zasmušilejší Sting medituje s přáteli, kteří hrají na harfu, housle či dudy. Při zpěvu balad se vyhýbá vyšším tónům či temperamentnějšímu projevu, který známe z jeho popových alb. Pokud potřebujete soundtrack k vánočnímu rozjímání, asi jste ho právě našli.

Celkové hodnocení: 70%

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám