Hlavní obsah

Cate Blanchettové zrušili film, indickou vládu urazil sex s Néhrúem

Novinky, Stanislav Dvořák

Společnost Universal podle BBC zrušila dlouho připravované natáčení historického dramatu Indické léto. Prý se tak stalo hlavně z finančních důvodů. Filmaři však dodali, že indická vláda nebyla moc vstřícná, když se provalilo, že ve filmu by byla sexuální scéna, v níž by figuroval indický politik Néhrú a Angličanka Edwina Mountbattenová.

Článek

Film, který měl režírovat slavný Joe Wright (má na kontě např. oceňované Pokání), měl zachytit atmosféru posledních dnů rozpadajícího se britského impéria. Krátce po druhé světové válce se Indie dočkala samostatnosti a prvním premiérem obrovské země s léta neřešenými sociálními problémy se stal právě Néhrú, který prosazoval parlamentní demokracii a sekularismus.

V příběhu vystupuje poslední britský místokrál v Indii Lord Mountbatten a jeho žena Edwina, která se podle literární předlohy zapletla s Néhrúem. Tu měla hrát Cate Blanchettová.

Žádné intimnosti

Američané ale neuvážili, že to indickou vládu rozzlobí. "Žádné scény fyzické intimnosti mezi Néhrúem a Lady Mountbatten," varovala vláda.  

Scénář je založen na knize Indické léto: Tajná historie konce impéria od Alexe von Tunzelmanna, kterou BBC označuje za literaturu faktu, nikoliv beletrii.

Režisér Joe Wright potvrdil listu Variety, že mezi producenty a Indy vládly spory. "Zasekli jsme se na tom," přiznal, "indická vláda chtěla, abychom se té love story nevěnovali, zatímco studio chtělo víc love story."

Wright a Blanchettová ale neházejí flintu do žita, prý s projektem nadále budou počítat a uvidí, jestli se v budoucnu změní situace.

Reklama

Výběr článků

Načítám