Hlavní obsah

Natacha Atlas: Hudba rozšiřuje obzory

Právo, Šárka Hellerová

Belgická zpěvačka Natacha Atlas vystoupí ve čtvrtek v pražském Lucerna Music Baru. Patří k evropským představitelkám world music, čerpajícím především z arabské hudby.

Článek

V České republice jste hrála již několikrát. Vytvořila jste si k ní nějaký vztah?

Mám pocit, že jsem u vás byla už minimálně pětkrát. Pořád se k vám vracím, ale protože to pokaždé bývá v rámci turné, nemám čas tu zemi příliš poznat. Mám tedy vztah spíše s místním publikem než s Českem.

Vaše hudba je ovlivněna tradiční arabskou hudbou. Jak se liší západní a východní přístup k hudbě?

Určitě hodně, což se promítá v tom, že jsou v té hudbě jiné tóny a stupnice, stejně jako rytmy.

Čerpáte také z mnoha dalších hudebních stylů. Dokážete si sama sebe představit jako vyhraněnou zpěvačku jednoho konkrétního žánru?

Rozhodně ne. Celý život kombinuji hudbu, dělám z ní směsici stylů a rozhodně v tom hodlám pokračovat. Některé mé písně se více blíží arabskému stylu, některé jsou spíše západní, ale písně, které by opravdu zapadaly do jednoho stylu, jsou jen drobným výletem. Udělat z nich celé album by pro mě nebylo přirozené.

Na svých cestách světem potkáváte mnoho hudebníků. Ukázal vám v nedávné době některý z nich styl, který by pro vás byl nový?

Bohužel ne, což souvisí s tím, že se v hudbě z různých koutů světa beztak poměrně dobře vyznám. Ráda bych navštívila Ázerbájdžán, kde jsem nikdy nebyla. Chtěla bych si poslechnout tamní hudebníky. Zajímavý by byl i Kazachstán.

Myslíte si, že hudba může pozitivně ovlivňovat lidské jednání?

Nevím, jestli má přímý vliv na světové dění, ale může lidem rozšiřovat obzory, což je samo o sobě dost podstatná a důležitá věc.

Reklama

Související témata:

Související články

Jana Kirschner rozjásala Lucerna Music Bar

Slovenská zpěvačka Jana Kirschner se v neděli večer po pěti letech představila na samostatném koncertu v Praze. Při vystoupení ve zcela zaplněném Lucerna Music...

Výběr článků

Načítám