Hlavní obsah

Kraus nadává Radě ČT do pitomců, ta volá po proměně jeho pořadu

Právo, jp
Praha
Aktualizováno

Jako vítězný borec se může po středečním zasedání Rady České televize cítit moderátor Jan Kraus. Nadále si bude určovat dramaturgii pořadu Uvolněte se, prosím! a bude moci říkat o členech Rady ČT, že jsou „pitomci“.

Článek

Rada ČT na středečním zasedání probírala, na podnět radního Josefa Pavlaty, jeho páteční (16. října) pořad Uvolněte se, prosím!, kam si Kraus pozval zpěvačku Helenu Vondráčkovou. Ta vedla zhruba desetiminutový monolog o svém soudním sporu s kolegyní Martou Kubišovou, aniž by do něj Kraus vstoupil svými jindy břitkými otázkami a glosami.

„Nic podle mne nenasvědčovalo tomu, že by do pořadu měla přijít paní Kubišová, což bylo špatně, protože jsem očekával vyváženou diskusi,“ uvedl Pavlata na radě. Ten své stanovisko také sdělil v neděli na dotaz Lidových novin a ty jeho názor v pondělí publikovaly. Dále ale Pavlata řekl na středeční radě, že Lidové noviny přinesly zkreslený titulek nazvaný „Rada si posvítí na Krause".

Kraus členům rady veřejně nadává

Vrcholem všeho se Pavlata v pondělí dozvěděl od produkce pořadu, že v Uvolněte se, prosím! se neobjeví tento pátek Kubišová, ale že má přijít on (Pavlata). „Proč bych tam měl jít já?“ divil se Pavlata.

V Radě ČT jsou pitomci, kteří tam nemají co dělat, vypadají jako absolventi plzeňské univerzity a mě to popuzuje
Jan Kraus

Kraus si mezitím pustil pusu na špacír v rozhlasovém pořadu Frekvence 1 nazvaném Jan Kraus a blondýna. Jeho terčem se stal právě Pavlata a jeho kolega Radek Mezulánik, kteří zastávají názor uveřejněný v Lidových novinách, že by se vyvážený rozhovor měl vést s každým hostem a ne, aby někdo měl privilegium mluvit dlouho bez zasahování. „Takhle negramotný lidi by v Radě Český televize neměli být," komentoval  záležitost v rádiu Kraus.

Pavlata citoval ze svého záznamu, že Kraus podle něj v pořadu řekl: „ V Radě ČT jsou pitomci, kteří tam nemají co dělat, vypadají jako absolventi plzeňské univerzity a mě to popuzuje.“

„Myslím si, že je to svým způsobem urážka generálního ředitele ČT, protože tato rada ho zvolila a zvolila dobrého ředitele," uvedl Pavlata. „To, co Jan Kraus řekl o radních, to už je folklor, ale dříve to bylo takové víc na férovku," reagoval předseda Rady ČT Jiří Baumruk.

Radní: Krausův pořad začíná být nudný

„Když má Jan Kraus pocit, že v ČT jsou čmeláci a pitomci, ať odejde," řekla radní Dana Marklíková. Dodala, že by byla zvědavá, jestli by jemu a jeho synovi nabídli na jiné televizi tak dobré finanční podmínky, jako má v ČT.

Přidal se radní Jan Prokeš, podle kterého se Kraus proměňuje v arbitra, který určuje, kdo je dobrý a kdo špatný. „Navíc podpásově. Nemáme možnost se bránit,“ uvedl Prokeš. Řekl, že je to věcí managementu a programového vedení. A také dramaturgie. „ Nestál by pořad za proměnu, začíná být nudný, nepřežívá se?“ otázal se Prokeš řečnicky.

Celá diskuse nakonec skončila  „rozbředle“. Podle předsedy rady Jiřího Baumruka nemůže Rada ČT zasahovat do vysílání, ale nepůsobí dobře, když se dělají ústupky ve věcech vyváženosti a objektivity. ČT to poškozuje. Rada nepřijala žádné usnesení, ale měla by si, podle Baumruka, při další příležitosti vyžádat stanovisko generálního ředitele. Generální ředitel ČT Jiří Janeček diskusi neslyšel. Na začátku projednání tohoto bodu se omluvil, musel nutně jinam. Za sebe ponechal na radě ředitele vnějších vztahů ČT Romana Bradáče.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám