Hlavní obsah

Herbaliser, londýnští funky bylinkáři jsou tajným typem koncertní sezóny

Novinky, Stanislav Dvořák

Jako soundtrack k americkému filmu ze sedmdesátých let namíchaný šíleným DJem nebo divoký a hlučný funky mejdan lze popsat to, co dělá londýnská kapela Herbaliser. Jejich nebývale bohatá taneční hudba, která elektronikou pouze doplňuje kvalitní muzikantství, bude ke slyšení 17. listopadu v Lucerna Music Baru.

Článek

Herbaliser mezi své vzory počítají staré funketýry typu Quincyho Jonese, Isaaca Hayese a Jamese Browna, ale i dnešní hip-hopery. K funky rytmice se u nich přidává smršť zvuků - trumpety, saxofóny, flétny, perkuse, scratchování, zpěvačky, rapeři a další.

Proslavili se v roce 2000 hlavně dvojalbem Session 1. Původně byli jen typickým samplovacím projektem z 90. let, ale vyvinuli se v ohromnou kapelu.

„Když jsme před léty nahrávali naši první session, chtěli jsme zachytit náš tehdejší zvuk,“ vzpomíná Jake (produkce, basa, kytara), „přitom jsme ale vše chtěli nahrát čistě v prostředí studia. Hráli jsme jakoby naživo, ale velmi pečlivě jsme pracovali se zvukem. Dnes už se ty hranice stírají, protože už beztak zastáváme více klasicky hudební přístup. Pořád ještě používáme samply, ale už ne tolik jako předtím.“

Na nahrávce Session 2 najdeme živě nahraný materiál, který sahá od desky Blow Your Headphones (1997) až po nejnovější album Same as it Never Was.

James Bond a James Brown

Herbaliser přiznávají svou inspiraci ve starých filmech a rádi o tom mluví. Na svých myspace stránkách používají i vtipný a velmi pravdivý bonmot, že znějí jako "setkání Jamese Browna s Jamesem Bondem".

„Už když jsme s Olliem začínali, nechtěli jsme, aby od nás lidé slyšeli donekonečna opakované smyčky, jak tomu častokrát v devadesátých letech bylo,“ uvedl Jake. „Chtěli jsme v našich písních změny a vývoj, jaké byly ve filmové hudbě. Kdykoliv píšeme nějakou instrumentální skladbu, máme na mysli scény z pomyslných filmů.“

Vstupenky za 400,- Kč + poplatky je možno zakoupit v sítích Ticketpro, Ticketstream a Ticketportal, nebo v pokladně Lucerna Music Baru bez poplatku. Na místě za 500,- Kč.

Reklama

Výběr článků

Načítám