Hlavní obsah

Švýcarský soud zamítl další Polanského žádost o propuštění z vazby

Švýcarský spolkový trestní soud v úterý zamítl žádost režiséra Romana Polanského o propuštění z vazby na kauci, v níž je držen od konce září. Soud to podle tiskových agentur zdůvodnil obavou z útěku slavného filmové tvůrce ze země před rozhodnutím švýcarské justice o jeho vydání do USA, kde je stíhán kvůli znásilnění nezletilé dívky v roce 1977.

Článek

Podle agentury AP se šestasedmdesátiletý režisér filmů jako Čínská čtvrť, Rosemary má děťátko nebo Pianista může ještě odvolat ke švýcarskému nejvyššímu soudu nebo se pokoušet přesvědčit švýcarské ministerstvo spravedlnosti. To ale Polanského žádost o propuštění před dvěma týdny rovněž zamítlo.

Režisér, který má polské a francouzské občanství, byl ve Švýcarsku zatčen kvůli údajnému znásilnění třináctileté Američanky, jehož se podle amerického zatykače dopustil před 32 lety. Tehdy se k pohlavnímu styku s nezletilou dívkou přiznal, později ale ze Spojených států kvůli obavě z dlouholetého vězení uprchl a nikdy se tam už nevrátil. Švýcaři ho na základě mezinárodního zatykače zadrželi 26. září, když přijel do Curychu převzít na tamním filmovém festivalu cenu za celoživotní dílo.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám