Hlavní obsah

Češi postavili školu v Himalájích a natočili o tom film

Novinky, Stanislav Dvořák

Himalájskou přírodu, tvrdý život tamních obyvatel i nadšení českých dobrovolníků, kteří jim postavili školu, zachycuje film Cesta ke Sluneční škole. V kině Světozor v Praze bude k vidění 12. listopadu v 19.00 na Himalájském večeru.

Článek

Cesta ke Sluneční škole, poutavý snímek natočený Tomášem Obermairem, nabízí divákům možnost nahlédnout do života obyvatel indické části Himálaje. Zachycuje tamní kulturu, nespoutanou přírodu a unikátní český projekt ekologické Sluneční školy v Kargyaku.

"Cesta ke Sluneční škole v Kargyaku je plná překážek a úskalí k překonání, zároveň však velmi krásná a naplňující, a to ať už z pohledu cestovatele nebo zakladatele ekologické školy Jana Tilingera a dobrovolníků, kteří se na stavbě školy podíleli, tak i samotných vesničanů. Největší odměnou za vynaloženou energii, určitou dávku odvahy a především odhodlání je nádherná a nespoutaná příroda himalájských hor, úsměvy dětí, které bezprostředně a upřímně oceňují možnost výuky a spokojenost místních," uvedla Monika Klemetová z občanského sdružení Surya.

Režisér Tomáš Obermaier pracoval s řadou významných osobností, např. s Jurajem Jakubiskem a Timem Burtonem. Natočil několik dokumentárních i krátkých filmů, videoklipů i pořadů pro televizi.

“Setkání s autorem projektu Honzou Tilingerem a týmem občanského sdružení Surya nás přivedlo do míst, kde člověk dosud žije v bezprostředním kontaktu s přírodou. Je to příroda krásná, dravá a nespoutaná, kam ruka civilizace dosahuje jen zvolna skrze své návštěvníky," řekl Obermaier.

Co bude s filmem dál?

Další osud nekomerčního snímku je nejistý. "My ještě nevíme, jaký o to bude zájem, je to otevřené. Napřed to zkusíme prodat do televize a pak to možná dáme na internet," řekl Novinkám iniciátor projektu Sluneční školy Tilinger.

Financování projektu himalájské školy bylo podle jeho slov čistě nadšenecké. "Sami jsme investovali svoje prachy a pak přišly příspěvky od dalších lidí," dodal.

Reklama

Výběr článků

Načítám