Hlavní obsah

Film Bratři Bloomovi: Trochu moc podvodů i na diváky

Právo, Věra Míšková

Americký film Bratři Bloomovi se natáčel částečně v Praze a mluvilo se o tom tenkrát s velkými nadějemi: populární žánr kriminální komedie, kde hlavními hrdiny jsou sympatičtí podvodníci, bude jistit výtečné herecké obsazení hlavních rolí Adrianem Brodym, Markem Ruffalem a krásnou Rachel Weiszovou i efektní místa natáčení.

Článek

Výsledek tohoto nezávislého filmu však vzbuzuje rozpačitý pocit, že to je celé tak trochu podvod na diváky: příběh, kde titulní bratři konají už od útlého dětství nepravosti, totiž neustále něco nabízí a slibuje, ale nikdy se z toho nic kloudného nevyklube, a když film po dvou hodinách konečně mnoha překombinovanými zápletkami pracně doklopýtá k melodramatickému finále, oddechne si divák opravdu zhluboka.

Děj začíná jako nadějná vtipná krimikomedie, v níž dva malí ubozí sirotci procházejí jednou pěstounskou rodinou za druhou, protože žádná s nimi dlouho nevydrží, a začínají páchat své první zábavné podvody.

Starší Stephen je vymýšlí a stává se přirozeným vůdcem zatím ještě klukovského dua zločinců, kteří chtějí i v budoucnu „pracovat“ v rukavičkách a nikdy je nepošpinit krví. Mladší Bloom se podílí na uskutečňování plánů jako jeho citlivý parťák a člověk se už předem těší, až kluci vyrostou a Blooma začne hrát Adrien Brody, který obohatí postavu podvodníka tváří s typickým melancholickým výrazem.

Vtip nahrazují pseudointelektuální úvahy

Bohužel v době, kdy k tomu dojde, už se z příběhu mezinárodních zločinců rámovaného elegancí a starosvětskými zvyklostmi vytrácí vtip a nahrazují ho pseudointelektuální úvahy a divácky nezáživné žvanění. Neboť Bloom už najednou nechce žít nereálný život, který mu vymýšlí Stephen, chce žít doopravdy a naplno, což je ovšem pro film, který chce být i nadále zábavnou kriminální komedií, hotová katastrofa.

Neméně nadějně zprvu působí objevení krásné Penelope, výstřední milionářky, která má být po Bloomově rozhodnutí skoncovat s rafinovaně plánovaným životem, který mu připravuje bratr, jejich poslední společnou obětí.

Výstřední milionářka je okouzlující. Se slovy „Vždycky něco vidím, tak se to taky naučím“ zvládla bojové sporty, jízdu na koni a na skateboardu, pingpong, čtrnáct jazyků, včetně ruštiny a češtiny, a ze všeho, včetně melounů, vyrábí dírkové kamery, ale jaksi si s tím neví rady: stejně se jenom nudí. Zase ale není toto výchozí určení, které skýtá množství potenciálně zábavných situací, pořádně využité a milionářka nadále okouzlí už jen – zcela podle očekávání – jednoho z bratrů.

Efektní místa natáčení

Autor scénáře a režisér Rian Johnson se rozhodl projet Evropu a skončit v Petrohradu, což se mu podařilo. Český divák nepochybně ocení, že Praha tu hraje skutečně Prahu, a může ho pobavit výbuch na Hradě, ale jinak je cesta Bloomových evropskými městy určená asi hlavně zámořským divákům – pokud jim to bude k návštěvě kina stačit.

Nejlepší na celém filmu tak zůstává herecké obsazení – výborní herci Adrian Brody, Mark Ruffalo a krásná Rachel Weiszová opravdu dělají, co umějí, ale zábavnost filmu na jejich výkonech bohužel nestojí.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám