Hlavní obsah

Zakladatelé grunge Mudhoney zahrají v Praze

Novinky,
Praha

Grunge je spojováno především s kapelami Pearl Jam a Nirvana. Kurt Cobain je celosvětově proslavil ještě před tím, než ukončil svůj život plný drog, a Pearl Jam dokázali přežít a nezpronevěřit se zásadám stylu. Ten by ale nevznikl bez jiné skupiny ze Seattlu, Mudhoney, kteří tuto sobotu vystoupí v pražském Paláci Akropolis.

Článek

Právě Mudhoney na konci osmdesátých let přišli s hutnou a divokou hudbou, která vycházela z divokého pojetí Stooges Iggyho Popa a vracela rocku drive a živočišnosti, kterou postupně ztrácel. Před jednadvaceti lety vyšlo jejich slavné EP Sperfuzz Big Muff nazvané po archaických kytarových efektech, které používali a které dávaly jejich hudbě tu pravou šťávu i nezaměnitelný zvuk.

Singl Právě toto EP vydala jako své první nově vznikající firma Sub Pop, která pomohla prosadit vznikající scénu grunge. ostatně i jeho název pochází od jkapely, Turner, tak prý opznačoval zvuk své zkreslené kytary. V roce 1989 vyšlo nekompromisní debutové album skupiny, kterou dali dohromady zpěvák Mark Arm a kytarista Steve Turner.

Smetanu sice slízli jiní, kteří také nekompromisní styl zjemnili a přiblížili masám, ale klíčový vliv Mudhoney upřít nelze, i když skutečné kořeny stylu sahají ještě hlouběji ke kapel Green River, z níž vznikly Mudhoney i Pearl Jam.

Na debut navázalo v roce 1991 druhé podobně laděné album Every Good Boy Deserves Fudge, které kapela považuje za své nelepší. Čtvrté album My Brother The Cow však ukazovalo, že původní formule se pomalu vyčerpala a kapela hledala, kam zaměřit svou tvorbu. kapela pak více čerpala z odkazu blues. Loňské album The Lucky Ones však ukazuje, že energii skupina neztratila, označuje se za nejrychlejší.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám