Hlavní obsah

Krize je na kabaret Moulin Rouge krátká

Právo, nek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tíhu globální hospodářské krize už pocítil kdekdo, ale světově proslulému kabaretu Moulin rouge (Červený mlýn), který v těchto dnech slaví 120. výročí svého založení, se úspěšně vyhýbá.

Foto: Profimedia.cz

Moulin Rouge

Článek

Ani teď netrpí vyhledávaný zábavní podnik nedostatkem zájmu, přestože se cena za dvouhodinové představení může vyšplhat až na 400 eur (10 160 Kč) v závislosti na nabízeném menu.

„Recese? To nám nic neříká. Máme každý večer z 97 procent vyprodáno,“ pochvaluje si mluvčí podniku Fanny Rabasseová. Návštěvníci prý za rok zkonzumují bezmála 250 tisíc lahví šampaňského, čímž se „chrám zábavy“ ve čtvrti Pigalle řadí k největším odběratelům ušlechtilého moku.

Skandál hned po prvním představení

Tento „narozeninový týden“ přichystali tvůrci programu pro diváky zvláštní večer za 180 eur, v němž nádavkem rozdávají bohatě ilustrovanou knihu o historii kabaretu. Ta se začala psát v říjnu 1889, v roce konání světové výstavy v Paříži.

Hned po prvních představeních ale vyvolal Moulin rouge velký skandál. Tanečnice vyrukovaly s kankánem, což bylo tehdy považováno za pohoršující až obscénní. A protože diváci mohli obdivovat dlouhé nohy a díky jejich švihům do výše a dopadům dívek do „provazu“ i víc, policie kankán brzy zakázala. Tím se ale jeho přitažlivost jen zvýšila.

Zpočátku se v Moulin rouge jen tancovalo, až později zařadil kabaret do svého programu i zpěv a umění iluzionistů. Za tu dobu přitáhl řadu slavných jmen minulého století: herečku a zpěvačku Mistinguett (Jeanne-Marie Bourgeoisová), Edith Piaf či Josephine Bakerovou, Franka Sinatru nebo Jeana Gabina.

Věhlas si zde získal také malíř Henri de Toulouse-Lautrec, jenž často zachycoval návštěvníky kabaretů, tanečnice či dokonce prostitutky a jehož plakáty dodnes zdobí foyer podniku.

Doriss Girls hlavní atrakcí

Hlavní atrakcí Moulin rouge zůstávají tzv. Doriss Girls, šedesát lehce oděných tanečnic, které v roce 1957 sestavila německá choreografka Doris Haugová. Dnes v něm pracují dívky ze 14 zemí, nejvíce z Austrálie. Své umění předvádějí v působivé hře světel a za tónů orchestru Moulin rouge, oděné do pečlivě volených kostýmů většinou s opeřením a třpytivými doplňky vyrobenými v pařížských ateliérech. I během show dbá v zákulisí armáda švadlen a asistentek, aby výbava tanečnic, které se v rychlém sledu převlékají, byla stále v perfektním stavu.

„Není to žádná erotická show či pornografie,“ ujišťuje Rabasseová. Kdo prý hledá takové rozptýlení, musí popojít o pár kroků dál. Čtvrť Pigalle, kde Moulin rouge leží, je totiž poseta nočními podniky s červenými neony.

Reklama

Výběr článků

Načítám