Hlavní obsah

Jágra hraje v nové divadelní hře David Matásek

Právo, Radek Plavecký

Na divadelní scéně v Kladně se bude bruslit a bude se tady prohánět hokejová hvězda Jaromír Jágr v podání herce Národního divadla Davida Matáska. V pátek 9. října se uskuteční světová premiéra hry Jaromír Jágr, Kladeňák. Kromě Jágra se mají objevit na divadelním ledě také další proslulí hokejisté jako Mario Lemieux nebo Martin Straka.

Jágr se vrací na Kladno, ale jen na prknaVideo: ČTK

 
Článek

Hru si nechalo na zakázku napsat vedení Středočeského divadla Kladno. To chtělo nalákat místní obyvatele do hlediště na kus, který podpoří hrdost Kladeňáků, bude spjat s lokalitou a nejlépe nějakým místním hrdinou. Ideálním se pro tento záměr stal právě zdejší rodák Jaromír Jágr.

„Kladno je s hokejem tak prolnuté, že se tady těžko hledá rodina, která by neměla někoho, kdo hraje hokej,“ uvedla ředitelka divadla Blanka Bendlová.

Své služby nabídli divadlu dva autoři – Tomáš Svoboda a Petr Kolečko, ti se s navrženým konceptem poprali po svém a vytvořili „příběh balancující na hranici grotesky a hrdinského eposu se zpěvy“. Jak oba s naprosto vážnou tváří tvrdí, rozhodně si nedělají z Jágra legraci.

„Ačkoli se na hokej díváte laickým pohledem jako do mraveniště, tak Jágrovu hru přesto každý pozná, protože se tam pohybuje jinak než všichni ostatní,“ řekl Matásek.

Hra není životopisem ani dokumentem o Jágrovi, ale fiktivním příběhem, v němž se budou objevovat střípky z kladenské historie a lidé by se u ní měli zejména bavit. Po Kladně předvedou protagonisté hru i v Praze. Divadlo pod Palmovkou ji bude hostit 5. listopadu. 

Reklama

Výběr článků

Načítám