Hlavní obsah

Novým ředitelem Českého rozhlasu je Richard Medek

– Praha
Právo, jp

Rada Českého rozhlasu (ČRo) zvolila na svém středečním veřejném jednání generálním ředitelem ČRo Richarda Medka, který rozhlas prozatímně vedl od letošního července, kdy radní odvolali předchozího ředitele Václav Kasíka.

Foto: Petr Honík, Právo

Richard Medek

Článek

Přítomno bylo všem osm radních. Ti před týdnem vybrali ze sedmnácti kandidátů tři finalisty - současného ředitele stanice Českého rozhlasu ČRo 6 Petera Duhana, šéfa programu ČRo a v současnosti pověřeného funkcí generálního ředitele Richarda Medka a bývalého generálního ředitele veřejnoprávního rozhlasu Jiřího Mejstříka, který rozhlas vedl na začátku devadesátých let.

Richard Medek chce usilovat o zvýšení koncesionářského poplatku. Měla by vzniknout nová zpravodajsko-publicistická stanice. Chce sjednotit regionální stanice. Podle něj je v ČRo mnoho odborných ředitelů a je třeba jejich počet snížit. Počítá ale se současnou ředitelkou zpravodajských stanic ČRo Hanou Hikelovou.

Programovým ředitelem a svým statutárním zástupcem chce jmenovat Petra Duhana. Ten při veřejném slyšení uvedl, že stěžejním problémem ČRo jsou ekonomické otázky provozu rozhlasu.  Chtěl také sloučení některých stanic.

Jiří Mejstřík se při veřejném slyšení ztotožnil se vším, co nastínili jeho dva protikandidáti.

Richard Medek

* 25. ledna 1961

1987 absolvoval Fakultu žurnalistiky UK v Praze (specializace na rozhlas).

1988-1993 působil v Českém rozhlase jako šéfredaktor Mikrofóra a zástupce šéfredaktora Radiožurnálu.

1993-1999  pracoval v TV Nova (s roční přestávkou v letech 1995 až 1996, kdy byl ředitelem spřízněného Rádia nová Alfa), nejprve jako šéfredaktor Snídaně s Novou, později jako ředitel marketingu.

1999-2004 působil v České televizi, kde pracoval nejprve jako producent a od roku 2002 jako šéfdramaturg centra zábavné tvorby.

2004 - začal opět působit v ČRo, byl ředitelem stanic Regina a Region Středočeský kraj, do funkce programového ředitele ČRo nastoupil v únoru 2007.

2009 - Po odvolání Václava Kasíka byl v červenci jmenován prozatímním generálním ředitelem ČRo a v září generálním ředitelem.

2010 - v únoru rezignuje na funkci generálního ředitele 

V prvním kole volby nebyl úspěšný ani jeden kandidát. Medek a Duhan dostali shodně po čtyřech hlasech, Mejstřík žádný. Do druhého kola postoupili Medek a Duhan. Ve druhém kole hlasovalo pro Medka potřebných šest radních.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám