Hlavní obsah

V Praze se otevře nové muzeum umění

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nové muzeum umění se otevírá v Nerudově ulici v Praze. Navazuje na činnost Galerie Montanelli, která na stejném místě působí od roku 2003 a věnuje se prezentaci zavedených českých autorů i výstavám současných zahraničních umělců. Muzeum, jehož patronem je bývalý český prezident Václav Havel, chce do budoucna prezentovat veřejnosti své sbírky a představovat současné mezinárodní umění.

Článek

Muzeum zahajuje svou činnost výstavou s názvem Opening. Začne ve středu a představí díla umělkyň, se kterými bude muzeum spolupracovat nebo které jsou zastoupeny ve sbírce Nadace DrAK. Tu založila stejně jako Galerii Montanelli mecenáška a česko-německá lékařka a galeristka Dadja Altenburg Kohlová. 

DrAK funguje od roku 2006. Nadace se soustředí na zlepšování podmínek pro prezentaci českého umění doma i v zahraničí. Kromě muzea zřizuje a dlouhodobě podporuje sociální projekty stojící mimo státní zdravotnický systém. 

Evropa na hranici mezi Východem a Západem

Muzeum Montanelli podle pořadatelů hodlá představovat v centru Evropy, "na hranici mezi Východem a Západem", různé formální a obsahové přístupy současného umění. První výstavu připravila Kohlová s berlínským kurátorem Jürgenem Kaumkötterem a díly 21 umělkyň. 

Vedle již etablovaných jmen jako Marie-Ange Guilleminotová, Rebecca Hornová, Běla Kolářová, Katarzyna Kozyra nebo Adriena Šimotová jsou svými fotografiemi, sochami a videoinstalacemi zastoupeny perspektivní umělkyně z různých zemí.

Opening ukazuje umělecká díla z České republiky, Polska, Německa, USA, Francie, Anglie, Gruzie a Izraele. Kurátoři vědomě reflektovali životní osudy umělkyň: Monika Weissová, narozená ve Varšavě, nyní pracuje v New Yorku, Agata Siweková z Pionki, města ležícího mezi Lodží a Brestem, žije v Nizozemsku.

Ne vždy je tato mobilita dobrovolná, může znamenat exil, jako tomu je v případě palestinské umělkyně Mony Hatoumové, narozené v Libanonu a žijící v Londýně, nebo Maji Bajevičové, narozené v Sarajevu. Na výstavě jsou díla Mony Hatoumové umístěna vedle prací izraelské umělkyně Sigalit Landauové.

Kurátoři plánují každoročně dvě velké mezinárodní výstavy, ve zbývajících měsících bude muzeum prezentovat umělecká díla ze své sbírky i monografické výstavy. Pro rok 2010 se připravuje výstava Bedřicha Dlouhého nebo expozice Život jako umělecké dílo na téma umění a lékařství. Program doplní přednášky, čtení a prezentace knih.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám