Hlavní obsah

Nová DVD - Kdopak by se vlka bál, Občan Havel přikuluje i Valčík s Bašírem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Z DVD novinek tohoto týdne můžete sáhnout po oceňovaném českém snímku Kdopak by se vlka bál, dokumentu Občan Havel přikuluje nebo animovaném válečném filmu Valčík a Bašlírem.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Článek

Kdopak by se vlka bál

Snímek režisérky Žraloka v hlavě Marie Procházkové Kdopak by se vlka bál je rodinný film, dětský horor, dospělá romance i pohádka o Červené Karkulce.

Hlavní hrdinka příběhu se jmenuje Terezka. Zbožňuje pohádku O Červené Karkulce, má starostlivé rodiče, ve školce nejlepšího kamaráda Šimona. Najednou Terezka začíná ztrácet půdu pod nohama, maminka a postupně všichni dospělí v jejím okolí se začínají chovat divně a jediný, kdo jí dokáže poradit, je kamarád Šimon. Ten má ve věci jasno. Maminku Terezce vyměnili mimozemšťané. Ve snaze zachránit pravou maminku bude čelit mnohým nebezpečím a možná i hladovému vlkovi.

Kdopak by se vlka bál, Česká republika 2008, 90 min., režie: Maria Procházková, hrají: Dorotka Dědková, Jitka Čvančarová, Pavel Řezníček, David Švehlík, Marek Taclík, Jana Krausová...

Občan Havel přikuluje

Dokumentární film Občan Havel přikuluje ukazuje, jak vzniká velká hra, a zároveň diváka uvádí do paradoxů československé normalizace. Film ukazuje prostředí trutnovského pivovaru i spolupracovníky, kteří Havla k napsání divadelní hry Audience inspirovali.

Popisuje i okolnosti vzniku slavné undergroundové nahrávky Havlovy nejúspěšnější hry a to, jak její existence rezonovala v tehdejší mediálním světě - například Jiřina Bohdalová se ubránila tlaku, aby Havla denuncovala v televizi tím, že si od lékařky kamarádky nechala naříznout spodní ret, aby jí opuchla tvář...

Občan Havel přikuluje, Česká republika 2009, 74 min., režie: Jan Novák, Adam Novák, hrají: Václav Havel, Jiřina Bohdalová, Pavel Landovský, Vladimír Merta, Jan Hartl...

Valčík s Bašírem

Režisér a hlavní hrdina filmu Ari Folman byl v září 1982 vojákem izraelské armády. Účastnil se izraelské invaze do západního Bejrútu a byl u toho, když v palestinských uprchlických táborech Sabra a Šatíla došlo ke krutým masakrům. Jenomže má problém - nic z toho si nepamatuje.

V animovaném válečném dramatu Valčík s Bašírem se vydává za svými dávnými známými, kteří mu mohou pomoci překonat trauma a amnézii. Vyzraje na svou vlastní paměť, která mu odmítá vydat svědectví oněch temných dnů?  

Vals Im Bashir, Izrael / Německo / Francie 2008, 90 min., české titulky,  režie: Ari Folman

Nezvaná

Sestry Anna a Alex se po podezřelé smrti své matky zaplétají do smrtící bitvy vůlí, neboť jejich otec se zasnoubil s matčinou bývalou ošetřovatelkou Rachel. Když sestry začnou pátrat po Rachelině pochybné minulosti, jsou konfrontovány s přízračnými vizemi, hrůznými nočními můrami a smrtícími následky.

The Uninvited, USA/Kanada/Německo, 2009, 87 min., režie: Charles Guard, Thomas Guard, hrají: Emily Browningová, Arielle Kebbelová, David Strathairn, Elizabeth Banksová, Maya Massarová...

Zábavný park

Teenagerská komedie Zábavný park je překvapivě velmi realistická sonda do života teenagerů v polovině 80. let minulého století.

James právě absolvoval vysokou školu a těší se na plánovanou dovolenou. Rád by projel Evropu. Jenže nejsou peníze a tak vezme podřadnou brigádu v zábavním parku. Stokrát slyšené disco spolu s vůní cukrové vaty, netrpělivými rodiči a uřvanými dětmi  nic horšího už Jamese potkat nemohlo. Ale když s vámi pracuje chytrá a hezká Em, stává se i z pekla nebe na zemi...

Adventureland, USA, 2009, 107 min., režie: Greg Mottola, hrají: Jesse Eisenberg, Kristen Stewartová, Kelsey Ford, Martin Starr, Bill Hader...

Hranice

Příběh akčního dramatu s prostředí drogových gangů začíná smrtí Salazara, bosse  drogového kartelu. Vládu předal násilnému a nevyrovnanému Pelonovi, který se pokouší se uzavřít dohodu s afgánskými teroristy a umožnit jim pašovat drogy do USA.

Když se to dozví Američané vyšlou do Tijuany  profesionálního zabijáka Marka Shieldse, aby Pelona vystopoval a zabil. Vraha tu ale dostihnou i jeho démoni a on se musí vypořádat s psychickými následky své násilnické minulosti.

La Linea, Mexiko/USA, 2008, 95 min., režie: James Cotten, hrají: Ray Liotta, Andy Garcia, Esai Morales, Armand Assante, Valerie Cruz...

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám