Hlavní obsah

V Tate Britain pocta Turnerovi

Právo, ČTK, far

V londýnské galerii Tate Britain otevřeli rozsáhlou výstavu jednoho z nejuznávanějších britských malířů Johna M. W. Turnera, který je považován za předchůdce impresionistů.

Článek

Expozice nazvaná Turner and the Masters (Turner a staří mistři) se zaměřuje na slavné evropské malíře, kterými se Turner inspiroval, nebo se kterými soutěžil.

Turner (1775-1851) je znám především olejomalbami, v nichž odvážně experimentoval se světlem. Londýnská expozice nabízí žánrově různorodé obrazy a především zkoumá Turnerovy vazby na jeho předchůdce. Nabízí tak vedle sebe jeho plátna a asi 30 obrazů evropských mistrů, na které navazoval – Canaletta, Tiziana, Nicolase Poussina nebo Rembrandta. Nechybí ani francouzský krajinář Claude Lorrain, který ho obzvlášť ovlivnil.

„I když je obdivován jako nezávislý génius... do hloubky studoval díla jiných umělců. Vybudoval si reputaci malíře na tom, že se konfrontoval s díly starých mistrů a záměrně maloval obrazy, které by mohly viset vedle nich,“ uvedl kurátor výstavy David Solkin.

Organizátoři výstavy se také vracejí k Turnerově rivalitě s anglickým současníkem Johnem Constablem. Vystavili poprvé po 175 letech pohromadě Constableovo výpravné plátno Otevření mostu Waterloo a Turnerův obraz Helvoetsluys. Expozice pokračuje do konce ledna 2010, od února do května se představí v pařížském Grand Palais a od června do září v madridském Pradu.

Reklama

Výběr článků

Načítám