Hlavní obsah

Jezulátko se kvůli papeži převlékne do královského

Známou sošku Pražského Jezulátka, kterou lidé z celého světa prosí o pomoc a u níž se v sobotu pomodlí také papež Benedikt XVI., převléknou v pátek sestry karmelitánky ze zeleného oblečku do nejslavnostnějšího v červené barvě s královským pláštěm z pravého hermelínu.

Foto: Jiří Teper , ČTK

Soška Pražského Jezulátka v královských šatečkách před oltářem v kostele Panny Marie Vítězné na Malé Straně v Praze.

Článek

Papež Jezulátku přiveze zlatou korunku. Jezulátko má k dispozici stovku oblečků, některé pocházejí z různých koutů světa, například z Filipín, Vietnamu, Číny, Itálie, Ekvádoru, Polska či ze Spojených států amerických, řekla Gabriela Plačková ze správy Kláštera Pražského Jezulátka.

Obleček darovala i Marie Terezie

Mezi mecenáše, kteří darovali Jezulátku oblečení, patřila například rakouská císařovna Marie Terezie či císař Ferdinand III., ale i čeští krajané z USA nebo karmelitánky z Krakova.

Jedny ze šatů, brokátové, Jezulátku v roce 1996 dala i španělská šlechtická rodina Manriqueů de Lara z Kanárských ostrovů. Z ní pocházela i původní majitelka sošky, vévodkyně Marie Manriqueová de Lara.

Ta ji dostala darem, když se v šestnáctém století vdávala do Čech. Její ovdovělá dcera Polyxena z Lobkovic pak vzácnou sošku darovala roku 1628 klášteru bosých karmelitánů u kostela Panny Marie Vítězné.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám