Hlavní obsah

V edici De arte vyšly Pevsnerova a Ernstova publikace o moderním umění

Právo,

Výtvarník Stanislav Kolíbal jako editor představuje už po několik let v unikátní řadě De arte kvalitní české překlady základních pramenů k poznání moderního umění. V současné nabídce se objevily knihy Dopisy bratrovi od Antoine Pevsnera a Kus historie od Jimmyho Ernsta.

Článek

Pevsner patří k originálním tvůrcům ruské avantgardy a spolu se svým bratrem Naumem Gabo zformuloval Realistický manifest. Kniha nabízí více, než slibuje titul. Dvě třetiny jsou dopisy, ale závěr patří dokumentům, mj. je tu i celý slavný manifest, kritika kubismu a futurismu a manifestace principů konstruktivismu. Pevsner i Gabo byli přesvědčení, že od dob antického Praxitela otevřeli jako první zcela nové možnosti vývoje sochařství.

Kus historie Jimmyho Ernsta jsou vlastně paměti sekretáře Peggy Guggenheimové, proslulé sběratelky a mecenášky. Zajímavé tu jsou zmínky o jeho otci Maxu Ernstovi, největším malíři surrealismu, a také cenné postřehy o tom, jak Evropané prchající před Hitlerem vnímali v době válečné i poválečné Spojené státy americké. Obě knihy vydává nakladatelství Arbor vitae.

Reklama

Výběr článků

Načítám