Hlavní obsah

Divadla mají nový hit: hru o krachu Enronu

Novinky, Stanislav Dvořák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nový návod pro divadelníky, kteří chtějí mít vyprodáno, zní: hrajte o účetnictví, krizi a podvodech. Hra Enron o obrovském podfuku, který otřásl Amerikou, byla dosud s velkým úspěchem uváděna v London's Royal Court a přesunuje se do dalšího britského divadla Noel Coward Theatre, kde bude na programu roce 2010.

Foto: Reuters

Filmovou verzi hry chystá Leonardo DiCaprio.

Článek

Hra autorky Lucy Prebbleové Enron pojímá velmi moderním způsobem jeden z největších skandálů v Americe. Ten připravil tisíce lidí o práci a o úspory. Produkce Ruperta Goolda používá hudbu, tanec i videoprojekce k vyjádření atmosféry finanční krize.

Samuel West hraje Jeffreyho Skillinga, bývalého prezidenta Enronu, a Tim Pigott-Smith zakladatele firmy  Kena Laye. Hra měla premiéru letos v létě a v Londýně je neustále vyprodaná. Současně se chystá i uvedení na americké Broadwayi.

O firmě Enron už vznikl hraný film, nedávno uvedený i v českých televizích, kromě něj byl natočen i dokument Enron: The Smartest Guys in the Room. Nejméně dva další filmy se chystají a jeden z nich má produkovat Leonardo DiCaprio. Není však jisté, kdo v něm bude hrát. 

Enron padl v roce 2001 poté, co bylo odhaleno, že falšoval účetnictví. Vedení firmy zakrývalo ztráty, firma byla zadlužená. 

Skilling byl odsouzen, ale zakladatel firmy Lay zemřel dříve, než padl rozsudek. Skilling údajně své podřízené nutil k podovdům a ti vykazovali neexistující zisky. Před krachem měl Enron hodnotu 68 miliard dolarů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám