Hlavní obsah

V Praze bylo vydraženo Fillovo Zátiší za 9,1 miliónu

– Praha
Právo, Petr Kováč

Za 9,1 miliónu korun se v neděli prodal v pražském hotelu Hilton Prague kubistický obraz Zátiší s mandolínou od Emila Filly, pocházející ze slavné sbírky Jaroslava Borovičky, bývalého ředitele Kunsthalle v německém Düsseldorfu.

Foto: ČTK

Zátiší S mandolínou Emila Filly

Článek

„O Fillu byl obrovský zájem a na dvě stě přítomných sledovalo, jak tento skvost české malby draží sedm různých sběratelů. Někteří z kupujících byli přímo v sále a jiní dražili po telefonu. S konečnou cenou jsem velmi spokojen," řekl pro Právo majitele aukčního domu Galerie Art Vladimír Neubert.

Do tabulek bude zapsána cena na sále, která činila 9,1 miliónu korun, kupec k tomu musí zaplatit ještě 20 procent přirážku ve výši 1,8 miliónu, což je dohromady téměř 11 miliónů Kč. Dosud nejdražší Filla se na českém trhu prodal loni za 11 miliónů korun (bez přirážky). Zátiší s mandolínou je tak druhým finančně nejcennějším Fillovým obrazem vydraženým v ČR.

V sobotu se v Praze konala také aukce Dorothea, kde největší zájem byl o obraz Antonína Slavíčka Na okařském potoce, jehož dražba začínala částce na 1 milión korun, a po souboji dvou zájemců si ho nový majitel odnesl za konečnou cenu 3,12 miliónu korun.

Velký úspěch sklidila také tvorba grafika a designéra Ladislava Sutnara - obraz Venuše s prstem na rtech z původních 400 tisíc skončil na částce 2,28 miliónu korun. Sutnar se tak zařadil mezi nejdráže prodávané české umělce druhé poloviny 20 století.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám