Hlavní obsah

Struny podzimu: Iva Bittová, Cassandra Wilsonová, Gil Shaham

Novinky, Stanislav Dvořák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hudební fajnšmekři a alternativci všeho druhu už vědí, že zářijový pražský festival Struny podzimu mívá nabitý program. Letošní ročník nezklame, Iva Bittová bude zpívat Mozarta i moderní skladby, Američanka Cassandra Wilsonová s famózním temným hlasem přiveze své pojetí jazzu a milovníci houslí si užijí Gila Shahama.

Článek

Slavnostní zahájení mezinárodního hudebního festivalu Struny podzimu patří všestranné houslistce, zpěvačce a skladatelce Ivě Bittové, která si prošla klasikou, jazzem, folkem, alternativou atd. V úterý 22. září ve Stavovském divadle vystoupí s Pražskou komorní filharmonií (PKF) v čele s dirigentem Jakubem Hrůšou. Po jejím boku ale vystoupí řada dalších hostů včetně Vladimíra Václavka, Jaromíra Honzáka, Miloše Dvořáčka, Davida Dorůžky nebo Miroslava Hloucala.

„Iva Bittová patří v mezinárodním kontextu k nejvýraznějším osobnostem české hudební scény. Velice si vážím toho, že zahájení letošního ročníku festivalu patří právě Ivě Bittové, která pro nás připravila výjimečný program,“ dodává Marek Vrabec, umělecký ředitel festivalu Struny podzimu.

Mozart, Ravel, Godár

Bittová zazpívá známé skladby jako Morning song – Peřiny, Zapískej či Elida, ale také hebrejskou melodii Kaddish Maurice Ravela, díla Vladimíra Godára Majkomašmalon a Uspávanky či Vokalízu Sergeje Rachmaninova. Ve Stavovském divadle nemůže chybět ani W. A. Mozart, jehož tvorba bude zastoupena árií Donny Elvíry Mi Tradi z opery Don Giovanni.

Festival navštíví také znamenitá jazzová zpěvačka Cassandra Wilsonová. Ta se věnuje jazzovým standardům i osobitým coververzím hitů od Boba Marleyho, Beatles, Joni Mitchellové a dalších. V dětství se zpěvačce dostalo klasického hudebního vzdělání, ale kromě toho začala hrát i vlastní folkové věci na kytaru, v její tvorbě se tak mísí různé žánry, všechny přetavené osobitým podáním. Na vysoké škole vystupovala v klubech se skupinami hrajícími R, funk a pop, současně se ale nevzdala jazzu.

Sólovou kariéru zahájila v roce 1986 deskou Point of View. Široký ohlas mělo zejména následující album standardů Blue Skies (1988). Začátkem devadesátých let se vydává cestou spojování blues, world music, folku a country s deskami jako Blue Light Til Dawn (1993).

Vystupuje s nejslavnějšími jazzmany, předskakuje také pro Milese Davise (později vydává k jeho  poctě desku Traveling Miles) a stává se mezinárodní hvězdou. Za New Moon Daughter (1996) už získává cenu Grammy. Druhou Grammy dostala Cassandra Wilsonová za svůj nedávný počin Loverly z roku 2008. Právě materiál z této desky bude zřejmě i kostrou pražského koncertu.

Více na www.strunypodzimu.cz.

Reklama

Výběr článků

Načítám