Hlavní obsah

Chystá se seriál o radikálních Černých panterech, kteří provokovali Ameriku

Novinky, Stanislav Dvořák

Společnost HBO chystá seriál s atraktivním tématem, o kterém se zejména v Evropě málo ví. V 60. letech vznikla v USA jako reakce na rasismus organizace Black Panthers (Černí panteři), která šířila revoluční myšlenky o zásadní změně americké společnosti. Někteří její členové byli velmi radikální a vzbuzovali strach.

Foto: Profimedia.cz

Černí panteři existují dodnes, ale už nemají tolik stoupenců jako v 60. letech.

Článek

Scénář píše Carl Franklin, který bude seriál Černí panteři i režírovat. Čerpá z knih jako Huey: Spirit of the Panther od Davida Hilliarda, Keitha Zimmermana a Kenta Zimmermana a A Taste of Power: A Black Woman's Story od Elaine Brownové. Franklin je mimo jiné i režisérem válečné minisérie The Pacific.

Černí panteři byli jednou z nejvýznamnějších a současně nejkontroverznějších politických sil v dějinách Ameriky. Jejich militantní vystupování a provokativní projevy na shromážděních budili nadšení u některých mladých černochů ale také odpor.

Hnutí vzniklo v Oaklandu v Kalifornii v roce 1966. Zpočátku šlo o obranu proti policejnímu násilí v chudých čtvrtích. Postupně se začal rýsovat politický program, jenže hnutí bylo nejednotné. Vedle prospěšných programů týkajících se vzdělání, bydlení a odstranění rasismu, se objevovaly hlasy volající po komunistické revoluci. Část členů se hlásila k maoismu. 

Jiná část členů je spojována s vypjatým nacionalismem a fenoménem černého rasismu. V 70. letech se hnutí zhroutilo mimo jiné pod vlivem skandálů jeho zakladatele Hueyho Newtona.

Reklama

Výběr článků

Načítám