Hlavní obsah

Největší středoevropský bluesový festival začne 12. listopadu

Novinky, Stanislav Dvořák

Blues Alive, největší středoevropský festival bluesové hudby, vypukne 12. listopadu v Šumperku a v polském Chorzowě. Přijede celkem na tři desítky skupin. Za hlavní hvězdu letoška lze považovat chicagského kytaristu a zpěváka Lurrieho Bella.

Článek

Lurrie Bell, narozený roku 1958 v Chicagu, se řadí k nejuznávanějším bluesmanům dneška. V hudebně založené rodině (otec byl hráč na foukací harmoniku Carey Bell) byl od nejútlejšího dětství vystaven kontaktu s výbornými muzikanty.

Na kytaru hrál prý od šesti let. Jako teenager si založil vlastní skupinu The Sons of Blues a vstoupil i do skupiny slavné zpěvačky Koko Taylorové. Propracoval se daleko, ale jeho kariéru zabrzdily drogy a pořádně se vrátil na scénu až v roce 1995 s deskou Mercurial Son. Celkem natočil desítky desek a mnohé z nich vznikly ze spolupráce se slavným otcem.

„Letošním programem se vine jako červená nit hudba z Chicaga, města, kde vzniklo a které je Mekkou tradičního elektrického blues,“ říká dramaturg Ondřej Bezr. „Do Chicaga se totiž stěhovali v době tzv. Velké migrace z delty řeky Mississippi původní Afroameričané. Jedinou šancí, jak se prosadit v městském prostředí, bylo zelektrifikovat původní akustické blues,“ dodal.

Gospel a Jacksonův kytarista

Festival zahájí 12. listopadu večer nazvaný „Pocta Koko Taylor“. Zpěvačka, která zemřela letos 3. června, byla nazývána „královnou chicagského blues“. Na jednom pódiu se při tomto koncertu sejdou téměř všechny české bluesové zpěvačky, které zazpívají i skladby z repertoáru této legendy.

"Blues Alive se stane také jednou ze zastávek spanilé jízdy hvězd pod souhrnnou hlavičkou Chicago Blues Festival Tour: na pozadí hry jednoho „home bandu“, kapely Zaka Harmona, se představí tři frontmani – zpěvačka Diunna Greenleaf a kytaristé Gregg Wright a Zac Harmon," uvedl Jiří Sedlák z agentury Arts Marketing.

Gregg Wright se v roce 1984 zúčastnil slavné Victory Tour Michaela Jacksona s rodinnou kapelou The Jacksons.

Dále vystoupí britský harmonikář Paul Lamb s The King Snakes anebo gospelová skupina Gospel Limited, rakouští The Roosevelt Hookers, slovenští Longital a 2Wings Dana Šustra s Blankou Šrůmovou.

Vstupenky v cenách od 50 do 420 Kč jsou v prodeji od 15. září, permanentka na hlavní program pak za 590 Kč. Podrobný program a další informace na www.bluesalive.cz.

Reklama

Výběr článků

Načítám