Hlavní obsah

Vyšel nový román Stiega Larssona Dívka, která si hrála s ohněm

Právo, Tereza Radváková

Nakladatelství Host letos vydalo druhou část z trilogie Milénium švédského novináře a spisovatele Stiega Larssona. Detektivní román Dívka, která si hrála s ohněm navazuje na knihu Muži, kteří nenávidí ženy. Autor v něm sleduje osudy známých hrdinů a odkrývá jejich dávnou minulost.

Článek

Hlavní postavou je tentokrát Lisbeth Salanderová, dívka s nekonvenčním vystupováním i názory. Autor zdůrazňuje kontrast mezi jejím společenským zařazením a velkým talentem. Právě tento kontrast považuji za poněkud přehnaný. Lisbeth se v průběhu děje stává téměř „superženou“ – bez jakéhokoli vzdělání disponuje vědomostmi hodnými renomovaného vědce a bez potíží řeší problémy, s nimiž si nikdo neví rady.

Příběh má rychlý spád

S postavou dvanáctiletého dítěte přepere profesionálního boxera. Díky událostem, vylíčeným v předchozí knize, disponuje neomezenými prostředky, které se však nerozmýšlí rozdávat potřebnějším. Když ji proto později policie stíhá jako podezřelou z vraždy, několik osobností stále věří v její nevinu. Salanderová má zkrátka pouze nepřátele, nebo přátele na život a na smrt.

Oceňuji spisovatelovu snahu vsugerovat čtenáři, že i ze zhoubného prostředí může vzejít perla. Larsson však popírá Zolovy principy determinace natolik tvrdošíjně, že to místy působí nereálně. Zaměřuje se navíc pouze na Salanderovou, ostatní postavy vyznívají ploše a nezajímavě. Nicméně nutno říci, že její příběh má rychlý spád a naplňuje jej velké množství nečekaných zvratů – události na dalších stránkách tak vždy znamenají překvapení.

Osobitý pohled na společnost

Román lze označit jako klasickou detektivku, ale tyto „klasické“ postupy skandinávské literatury Larsson v mnohém obohacuje. Přidává osobitý pohled na současnou společnost.

Stieg Larsson: Dívka, která si hrála s ohněm

Host, 680 stran, 389 Kč

Stieg Larsson (1954–2004)

Zpočátku působil jako levicově orientovaný politický aktivista. Coby spisovatel se proslavil teprve díky trilogii detektivních románů Milénium, publikované po jeho smrti. První díl dostal v roce 2005 cenu za nejlepší skandinávský kriminální román, druhý se stal nejlepším švédským kriminálním románem roku 2006 a poslední získal cenu Kniha roku.

Polemizuje s moderním pojetím morálky a současně zvažuje, jakou míru zodpovědnosti by měl člověk mít vůči druhým i sobě samému. Na základě vyhroceného konfliktu rozebírá lidské vztahy a povahy. Kniha čtenáře chytí a až do konce nepustí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám