Hlavní obsah

Zemřel herec Patrick Swayze

Novinky, CNN, BBC, Alex Švamberk
Los Angeles
Aktualizováno

Americký herec Patrick Swayze v pondělí podlehl rakovině slinivky. Hvězdě Hříšného tance bylo 57 let, s rakovinou bojoval dva roky. O jeho smrti informovala v úterý jeho mluvčí Annett Wolfová s tím, že herec zemřel doma obklopen svými blízkými.

Foto: Reuters

Patrick Swayze na nedatovaném snímku

Článek

"Patrick Swayze dnes odešel v klidu s rodinou po svém boku poté, co posledních dvacet měsíců čelil své nemoci," stojí v prohlášení Wolfové. Žádné další podrobnosti neuvedla. 

Herec proslavený filmem Hříšný tanec a také televizním seriálem Sever a Jih o nemoci věděl od loňského roku. Jeho lékař George Fisher na začátku března 2008 uvedl, že Swayze má rakovinu slinivky. Přesto herec pokračoval v práci. Natáčel televizní seriál The Beast o veteránovi FBI. Roli přijal ještě předtím, než se dozvěděl o smrtelné nemoci a práce na seriálu ho plně vytížila. Občas musel být na place dvanáct hodin.

O práci na seriálu řekl, že hlavní postava tajného agenta mu sedne. "Jestliže opustím tuto zemi, chci opustit tuto zemi s tím, že budu vědět, že jsem zkusil něco vrátit a zkusil udělat něco užitečného," řekl, když letos v lednu vysvětloval, proč se rozhodl roli přijmout. "Moje práce je mým odkazem," dodal.

Spolu s manželkou připravoval knihu vzpomínek Ještě jeden tanec, která měla být i o jeho boji s nemocí.

Foto: Reuters

Patrick Swayze na nedatovaném snímku

V lednu Swayze připustil, že mu zbývají nanejvýš dva roky života, ale odmítl, že by byl blízko smrti. Reportérce Barbaře Walterové tehdy řekl: "Jestli umírám? Jestli jsem na smrtelné posteli? Jestli říkám lidem sbohem? V žádném případě ne. Sním o budoucnosti, o budoucnosti dlouhého a zdravého života, nežiju ve stínu rakoviny, ale ve světle." 

V rozhovoru pro americkou televizi tehdy přiznal, že je vystrašen a prochází peklem.

Rakovinu slinivky přežije jen pět procent pacientů.

Swayze, který se narodil 18. srpna 1952 v Texasu, na sebe v osmdesátých letech upozornil v několika vedlejších rolích, mimo jiné v Coppolově snímku Outsiders a v Rudém úsvitu. Prosadil se v roce 1987 ve filmu Hříšný tanec, kde mu byla partnerkou Jennifer Greyová. K tanci měl blízko, jeho matka vedla houstonský balet. Své taneční kvality prokázal i v broadwayském provedení Pomády. V kariéře tanečníka mu zabránilo staré zranění z fotbalu, protože druhou láskou herce byl sport.

V roce 1991 hrál Swayze v Duchovi, který získal dva Oscary. Jeden byl za scénář, druhý dostala Whoopi Goldbergová za vedlejší roli média.

Foto: Mario Anzuoni/Files , Reuters

Patrick Swayze

Foto: Reuters

Patrick Swayze v květnu 2008

Výběrová filmografie Patricka Swayzeho

 1979 - Shaketown

1983 - Outsiders

1983 - Sedm neohrožených

1983 - Staying Alive

1984 - Rudý úsvit

1984 - Grandview

1986 - Youngblood

1987 - Ocelový meč

1987 - Hříšný tanec

1989 - Hrozba smrti

1998 - Dopisy od vraha

1990 - Duch

1992 - Město radosti

1993 - Táta lump

1995 - Machři

1995 - Tři přání

1995 - Tři muži v negližé

1998 - Černý pes

1998 - Dopisy od vraha

2000 - Lulu se vrací

2001 - Donnie Darko

2002 - Probuzení v Renu

2003 - Abby Singer

2003 - Zkurvená noc

2004 - Legenda o Jiřím a drakovi

2007 - Smrt v horách

2007 - Christmas In Wonderland

2009 - Powder Blue

Reklama

Související články

Herec Patrick Swayze onemocněl rakovinou slinivky

Slavný herec a tanečník Patrick Swayze trpí rakovinou slinivky. S odvoláním na mluvčího pětapadesátileté hvězdy filmů jako Hříšný tanec či Duch o tom ve středu...

Výběr článků

Načítám