Hlavní obsah

Zemřel tvůrce legendárního seriálu M.A.S.H.

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Autor scénářů k americkému seriálu M.A.S.H. Larry Gelbart zemřel v pátek ve svém domě v kalifornském Beverly Hills po dlouhém boji s rakovinou. Bylo mu 81 let. Oznámila to agentura AP s odvoláním na zdroje z filmového průmyslu.

Foto: Fred Prouser, Reuters

Larry Gelbart

Článek

Gelbart získal za scénáře k televiznímu seriálu M.A.S.H. o chirurzích v korejské válce cenu Emmy. Byl také nositelem ceny Tony za muzikál A Funny Thing Happened on the Way to the Forum (Na cestě k fóru se stalo něco legračního).

Dvakrát byl také nominován na oscary za scénáře k filmům Tootsie s Dustinem Hoffmanem v hlavní roli a Oh, God! (Ach, Bože).

Larry Simon Gelbart se narodil v roce 1928 v Chicagu, během středoškolských studií se rodina přestěhovala do Los Angeles. Za vstup do filmového světa vděčil svému otci - holiči, k jehož zákazníkům patřili i hollywoodští filmaři, mezi nimi i televizní a filmový komik Danny Thomas. Jemu pak nabídl k přečtení práci svého 16letého syna. A Thomas krátce nato Larryho najal, aby psal pro jeho rozhlasovou show.

Gelbart psal gagy například pro Boba Hopea, Jacka Paara, Reda Burttonse, Jacka Carsona, Eddieho Cantora či Joan Davisovou. V roce 1953 přijal nabídku Sida Caesara, aby psal pro jeho program Caesar's Hour a připojil se k legendárnímu týmu scénáristů, mezi nimiž byli Carl Reiner, Mel Brooks a Neil Simon.

Po úspěšném muzikálu A Funny Thing Happened on the Way to the Forum se s rodinou přestěhoval do Británie, z jehož tamní tvorby během devítiletého pobytu doznala úspěchu jen černá komedie z roku 1966 The Wrong Box.

Napsal téměř stovku dílů k seriálu MASH

Po návratu do Spojených států, kde posléze napsal 97 dílů k seriálu M.A.S.H., jenž vznikl podle knihy a filmu Roberta Altmana.

Larry Gelbart se v roce 1956 oženil se zpěvačkou a herečkou Pat Marshallovou. Vychovávali dvě vlastní děti Becky a Adama a tři z jejího předchozího manželství Cathy, Garyho a Paula. Cathy jako 50letá zemřela rovněž na rakovinu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám