Hlavní obsah

Dalajláma v Praze mluvil o politické korektnosti i o lidských právech

Novinky, Stanislav Dvořák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Duchovní vůdce buddhistů Dalajláma ve čtvrtek znovu navštívil Prahu a před dvoudenní konferencí, kterou organizuje nadace Forum 2000, promluvil s novináři.

Foto: Koller Jan, ČTK

"Pište pravdivě a objektivně," vzkázal Dalajláma na závěr novinářům, hlavně těm čínským.

Článek

Dalajláma zdůraznil, že si nepřeje samostatný Tibet, ale přeje si, aby fungovala autonomie v rámci Číny a aby čínská vláda začala dodržovat lidská práva. Vyzval západní demokracie, aby pomáhaly rozvoji svobody v Číně i v celé Asii.

Dalajláma odmítl, že by se snažil úmyslně vyvíjet politickou činnost: "Můj hlavní zájem je šířit soucit a vnitřní mír. Ale když někam přijedu, vždycky hned první otázka je politická."

Na otázku, jak se má řešit problém neonacistů v Evropě, odpověděl tibetský duchovní vůdce upřímně: "Já nevím." Podle toho, co viděl v médiích, si myslí, že v Evropě je neonacistů naštěstí málo.

Otázka, co si myslí o politické korektnosti, Dalajlámu trochu překvapila. Až když jeden z jeho krajanů problém znovu přeložil a vysvětlil, Dalajláma odpověděl, že to záleží na motivaci konkrétního člověka. Vadí to, pokud někdo o někom říká, že je černý, s úmyslem ho uvést do rozpaků nebo urazit.

"Ale jinak to není problém. Černý je černý a bílý je bílý," řekl.  

"Novinář má psát objektivně, souhlasíte?", zaskočil Dalajláma Číňanku  

Na závěr Dalajlama vyzval novináře k odpovědnosti. "Pište pravdivě a objektivně," zdůraznil. Dodal, že je těžší psát objektivně v totalitní zemi než v demokratické, ale i tak se novinář musí snažit. "Souhlasíte se mnou?" obrátil se přímo na jedinou oficiální čínskou novinářku na konferenci.

"Samozřejmě," odpověděla po chvíli Číňanka.

Dalajlama navštívil ČR už několikrát. Ex-prezidenta Václava Havla považuje za svého přítele a v češtině vyšla řada jeho knih jako Síla soucítění nebo Cesta ke svobodě.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám