Hlavní obsah

Souboj o cenu EU: Nohavica dal píseň Ostravě, Bárta zase Plzni

Novinky, Stanislav Dvořák

Pár dní poté, co Dan Bárta podpořil Plzeň písničkou, se ozval Jaromír Nohavica z Ostravy s podobným nápadem. Obě města totiž usilují o titul Evropské město kultury 2015, který jim může přinést slávu i peníze.

Článek

Nohavica věnoval do kampaně pro Ostravu starší a dobře známou píseň Ostravo, zatímco Bárta natočil novinku. Skladbu Nebe nad Plzní představil 4. září.

"Oslovili jsme Dana Bártu s vědomím, že není typem umělce, který by se účastnil reklamních či propagačních akcí, a bylo to zcela záměrné. Představili jsme mu rámcově náš projekt a cíle a velmi nás potěšilo, že ho naše úsilí oslovilo. Chtěli jsme, aby Plzeň měla píseň, která vznikne ze spontánního pocitu a chuti nás podpořit,  bez podmínek nebo omezení. Aby ji složil a interpretoval někdo, kdo má k Plzni vztah a koho město nějakým způsobem ovlivnilo,“ řekla k tomu náměstkyně primátora města Plzně Marcela Krejsová.

Hudbu složil Dan Bárta společně s Miroslavem Chyškou a Štěpánem Eliášem, text je z Bártovy dílny. Ke spolupráci si cíleně přizval zpěváky rovněž svázané s Plzní – Bohouše Josefa, Annu (Anyu) Křivancovou, která je vokalistkou plzeňské funky kapely Buster Nixon a  Martinu Placrovou.

Miláček lidu proti jazzovému Bártovi

Nohavicova píseň je mnohem známější a ostravský písničkář je obecně o něco komerčně úspěšnější než Bárta, který produkuje poněkud náročnější desky pro jiný druh posluchačů. Bárta je nesrovnatelně lepší zpěvák s unikátním hlasem, lidový Nohavica má zase více fandů.

Písně ale na výsledek souboje Plzně a Ostravy stejně nebudou mít velký vliv. O udělení titulu Evropské město kultury totiž rozhoduje komise Evropské unie složená převážně s cizinců. Návrh na titul se pak předkládá Radě ministrů.

Titul se každý rok uděluje dvěma vybraným městům ze dvou členských států EU s cílem podpořit evropskou kulturní spolupráci. V minulosti se titulem pyšnila města Patras, Cork, Janov, Lille, Štýrský Hradec či Salamanca.

Reklama

Výběr článků

Načítám