Hlavní obsah

Black Crowes natočili ve woodstocké stodole monumentálně klasický rock

Novinky, Stanislav Dvořák

Američtí rockeři Black Crowes nahráli své osmé album Before the Frost... naživo ve stodole ve Woodstocku a dokonce si tam pozvali pár fanoušků, aby s nimi při práci "zapařili". Těm, kteří se tam dostali, můžeme jen závidět. Ne proto, že je hostil vyznavač kvalitní marihuany Chris Robinson, ale proto, že byli nablízku vzniku jedné z nejlepších desek roku 2009.

Článek

Po dvaceti letech na scéně by si Black Crowes mohli zapálit doutník a povalovat se na verandě, protože v oblasti jižanského rocku už dokázali všechno. Přesto kvalita jejich desek s přibývajícími léty neklesá, jakoby zráli a ve čtyřiceti byli lepší než ve třiceti.

Na Before the Frost... jako obvykle neskutečně plýtvají kvalitními kytarovými riffy, většina dnešních kapel by z toho nadělala pět desek. K nim samozřejmě patří i staromódní vyhrávky na klavír, kvílející hammondky a přesná i uvolněná práce se stylově vychlastaným hlasem zpěváka Chrise Robinsona.

Hlučné bluesrockové vlny se na novince střídají s country baladami, i když je tu jedna výjimka (I Ain't Hiding), která začíná jako disko, ale pak se zvrátí v hard-rock s psychedelicky funkovými prvky ve stylu Funkadelic a Sly and the Family Stone. Bluesoví staromilci to asi nepoberou, ale je to velmi zajímavá skladba, odvážná a má výborný konec.

Na závěr dodejme, že když si koupíte originál CD, dostanete možnost stáhnout ještě jednu novou desku Black Crowes z internetu. Jde tedy v podstatě o dvojalbum.

Celkové hodnocení: 85%

Reklama

Výběr článků

Načítám