Hlavní obsah

Čeští knihkupci a nakladatelé se postavili proti Googlu

Právo, František Cinger

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Za pirátskou hrozbu označili v úterý 8. září zástupci Svazu českých knihkupců a nakladatelů (SČKN) aktivitu společnosti Google, která se chystá v projektu Google Book Search nabídnout milióny knižních titulů zdarma.

Článek

„Projekt společnosti Google chystající se zveřejňovat texty knih bez souhlasu autorů na internetu ohrožuje evropský knižní trh,“ řekl přímo předseda SČKN Vladimír Pistorius na setkání s novináři.

Internetové zveřejňování knih, které jsou chráněny autorskými právy, bez předchozí smlouvy s autorem považuje svaz za krok ohrožující celý knižní trh. Proto podporuje společný postup Evropské asociace nakladatelů (EFP) a žádá českou vládu, aby se prostřednictvím struktur EU zasadila o ochranu práv českých autorů a nakladatelů.

Během necelých pěti let naskenoval Google na 7 miliónů svazků knih v USA. A hodlá pokračovat. Google tvrdí, že si kolosální projekt klade za cíl vynést znovu na světlo velkou část zapomenutých knih, na které se už desítky let práší ve skladech.

Digitalizací by byla porušena autorská práva

Asociace amerických autorů a Asociace amerických nakladatelů společně s několika autory a velkými vydavateli podali společnou žalobu, v níž tvrdí, že touto digitalizací bez povolení byla porušena jejich autorská práva. Do jednání se zapojila i EU, kde v Bruselu včera proběhlo setkání, ovšem bez společného výsledku.

„Jestliže kopie anglicky psané knihy doputuje do nějaké knihovny v USA, Google ji může naskenovat, i když práva na vydání nebyla do USA prodána,“ uvedla Angela Mills-Wade z European Publishers Council. „To může do budoucna ohrozit příležitost vydavatelů na prodání těchto práv.“

Google argumentuje, že monopolní pozici nezneužije, protože bude garantovat přístup do svých registrů každé společnosti, která bude mít zájem o skenování nebo digitalizování knih. Objevuje se tak problém vztahu USA a Evropy. V Americe se totiž Google dohodl s kritiky na takzvaném vyrovnání, které mj. stanovuje pravidla, za nichž může zveřejnit texty naskenovaných knih. Vyrovnání však musí schválit soud jako spravedlivé. Okresní newyorský soud stanovil jednání na 8. října 2009.

Reklama

Výběr článků

Načítám