Hlavní obsah

Divadlo 2009 ve znamení dvaceti let po revoluci

Právo, Radmila Hrdinová

Novou divadelní sezónu otevře ve středu již posedmnácté nejvýznamnější domácí festival Divadlo 2009, který do 17. září nabídne v Plzni 35 představení 6 zahraničních a 22 domácích souborů.

Foto: Archív, Právo

Festival otevře představení Orestei Starého divadla z Krakova.

Článek

„Jenom objet všechna města a divadla, která k nám přijedou, by jednotlivci zabralo tolik času, že je to prakticky nemožné,“ tvrdí ředitel plzeňského Divadla J. K. Tyla a ředitel festivalu Jan Burian. Tématem letošního festivalu bude Dvacet let poté...

Festival zahájí v plzeňském Velkém divadle inscenace Aischylovy Orestei legendárního Starého divadla z polského Krakova. „Inscenace režiséra Jana Klaty je příkladem jeho typické odvážné a provokativní interpretace polské i světové klasiky, kterými proslul v Polsku i za hranicemi,“ říká Kamila Černá, vedoucí dramaturgické rady.

Hosté z Polska, Maďarska, Libanonu

Ještě před polskou Oresteiou zahraje odpoledne v Komorním divadle Klicperovo divadlo z Hradce Králové inscenaci málo známé hry Viléma Mrštíka Paní Urbanová v režii Martina Františáka, který je jedním z nejpozoruhodnějších režisérů mladé generace. V hlavním programu uvedou své inscenace soubory z Maďarska, Polska, Slovenska, Rumunska a Libanonu.

Z domácích souborů v Plzni představí mj. pražské Divadlo Járy Cimrmana nejnovější hru České nebe, Národní divadlo moravskoslezské z Ostravy Hedu Gablerovou, plzeňské Divadlo J. K. Tyla Straussovu Salome, Jihočeské divadlo České Budějovice Havlovo Odcházení, brněnské Divadlo Husa na provázku Hamleta, Divadlo Komedie z Prahy Musilovy Snílky, Divadelní studio Továrna inscenaci Políbila Dubčeka.

Paralelně s „velkými“ scénami se budou o přízeň diváků ucházet i alternativní soubory a to v prostoru železniční zastávky Jižní předměstí, bývalého pivovaru Světozor a Avalon Bussiness Centre.

K vidění bude výběr nejzajímavějších tanečních či pohybových představení, jako je La Putyka, Kam vítr, tam pláž, Evropané, Reliquiarium, Miluj mě, Terra Granus aj., jež pracují se specifickým prostorem i výrazovými prostředky.

V rámci festivalu se v pátek uskuteční konference Dvacet let poté, na níž budou divadelní teoretici, kritici, dramaturgové i režiséři zkoumat, kam se posunulo evropské divadlo od společenské proměny v roce 1989. Na hlavní část festivalového programu naváže domácí epilog, který do 17. září každý večer přiblíží publiku tvorbu jednoho z pražských divadel: Činoherního klubu, Divadla Komedie, Dejvického divadla a Divadla v Dlouhé.

K plzeňskému festivalu patří každoročně i výstavy. Letos se konají tři – výstava scénografie (Na scénu) v Západočeském muzeu, fotografií z inscenací Grotowského a výstava shrnující deset let workshopu divadelní fotografie, který tradičně probíhá během každého festivalového ročníku. 

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám