Hlavní obsah

Český Tobruk v nejužším výběru na nominace Evropských filmových cen

Novinky, Stanislav Dvořák

Snímek Tobruk Václava Marhoula doporučila Evropská filmová akademie do nejužšího výběru na nominace Evropských filmových cen 2009. Film je v seznamu 48 snímků z 25 zemí.

Článek

Václav Marhoul bude mít ale tuhou konkurenci. Soutěží s ním třeba Boylův Milionář z chatrče, Rozervaná objetí od Pedro Almodóvara, Antikrist Larse von Triera či Bílá stuha Michaela Hanekeho.

„Mám obrovskou radost,“ doznal scenárista a režisér Marhoul, za nímž dobrá zpráva o doporučení Evropskou akademií došla až do lesů v okolí Prostějova. „Dozvěděl jsem se to z hlasové schránky mobilu od jedné filmové kritičky,“ dodal.

Snímek z pouštních bojů za druhé světové války získal devět nominací a tři ceny Český lev. Zakládá se na skutečných událostech a příbězích vojáků československé zahraniční jednotky složené z dobrovolníků, která bojovala v severoafrickém Tobruku.

Do užšího výběru doporučených snímků přidala nezávislá komise odborníků 28 filmů k původním dvaceti, nominovaným filmovými akademiemi jednotlivých členských zemí EFA. V následujících týdnech bude 2 000 členů Evropské filmové akademie hlasovat o nominacích v jednotlivých kategoriích. Nominace budou zveřejněny ve španělské Seville 7. listopadu.

Slavnostní vyhlášení Evropských filmových cen proběhne 12. prosince 2009 v německém Bochumu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám