Hlavní obsah

Na Grabštejně bude letos kvalitní world music i Dusilová

Novinky, Stanislav Dvořák

Jako "nejmenší světový festival" označují sami pořadatelé Grabštejn Worldfest, který se koná 4. až 6. září na hradě Grabštejn u Hrádku nad Nisou. Festival není velký, pokud jde o rozpočet nebo účast mediálních celebrit, ale patří k nejkvalitnějším v ČR.

Článek

Letos na Grabštejně zahrají špičkové soubory z nekomerční scény jako Autorickshaw nebo Maraca, přijedou i zpěvačky Feng Yun Son a Lenka Dusilová.

Dusilovou není třeba představovat, patří k nejuznávanějším českým zpěvačkám za posledních dvacet let a výrazně zasáhla do několika žánrů. 

Maraca je méně známá česká kapela, která elegantně míchá ethno z nejrůznějších koutů světa s rockem i jazzem, a tak vedle houslí, arabské loutny či didgeridoo uslyšíte i elektrickou kytaru a občas nějaký ten zvuk z počítače. Na desce Krvavé balady se nechala oslovit i slovanskou lidovou hudbou.

Mezinárodní soubor Autorickshaw spojuje jazz s indickou hudbou. Jejich zpěvačka Suba Sankaran si po svém upravila třeba i hit Leonarda Cohena Bird on a Wire.

Autorickshaw vzbudili zájem kritiky a posluchačů, objeli mnoho jazzových i folkových festivalů v Americe i v Indii. Dvakrát byli nominováni na cenu Juno, obdobu americké Grammy, roku 2005 získali cenu Canadian Independent Music Award a velkou cenu v soutěži John Lennon Songwriting Competition roku 2008. 

Dále vystoupí slovenští Longital, Květy, Marta a Rasputin Band nebo Puk Duits z Holandska. Program doplní divadelní představení Anny Polívkové nebo Kratochvilný automat Hafan Studia.

Permanentka na tři dny stojí na místě 360 Kč, vstupenka na páteční program 200 Kč, vstupenka na sobotní program 300 Kč. Děti do 150 cm mohou přijít zdarma.

Reklama

Výběr článků

Načítám