Hlavní obsah

Benátky: ztracené sny Američanů, Vikingů a rumunských pečovatelek

Právo, Michal Procházka, Benátky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Šedesátý šestý ročník benátského festivalu (2.-12. září) se hrne strhujícím tempem do prvního víkendu a na červeném koberci ostrova Lido uvítal první hosty. V zákulisí je přitom letos opravdu o čem mluvit, vedle nadprůměrné úrovně programu se debatuje, jestli opravdu končí či nekončí ekonomická krize a do jaké míry bude letošní festivalový ročník politický. A může svědčit o tom, do jaké míry je dnešek ztraceným snem minulosti.

Článek

Kdo jiný by se měl do sálu Palazza del Cinema projít jako první než režisér John Hillcoat, jehož novince se předpovídala sláva a „velké umění“ ještě dříve, než ho začal točit. V Benátkách představil producentskou sázku na jistotu - hollywoodsky efektní adaptaci Pulitzerovou cenou oceněného románu Cormaca McCarthyho Cesta, který je dobře znám všude na světě, tedy i v České republice. Postapokalyptickou cestu otce a syna napříč Spojenými státy navíc doprovodili Charlize Theronová a drsný chlapík Viggo Mortensen.

Mnohem více zneklidňující zprávu o Americe a jejích obyvatelích jako vězních dusné války proti terorismu a strachu představil provokativní režisér Todd Solondz. Jeho černá tragikomedie Život v čase války se odvíjí kolem útěku nešťastné ženy Joy, která prochází drobnými příběhy nejbizarnějších ztracenců, marně hledající štěstí a únik.

V americké produkci představil svůj výlučný thriller Plukovník mimo zákon: New Orleans volá německý režisér Werner Herzog, který tu zkoumá nejen hranice spravedlnosti, ale i zákruty psychiky vyšinutého a fyzicky postiženého poldy, který bojuje nejen s drogovým dealerem, ale i se svým zraněním a závislostí na sexu a kokainu. V hlavní roli exceluje Nicolas Cage.

Conan z Dánska

Mads Mikkelsen, známý také jako herec bondovského záporáka, se tu objevil v dánském vikingském filmu Povstání na Valhalle, v němž Nicolas Winding Refn zkouší trumfnout současnou vlnu historizujícího fantasy a hrdinů s luky, prsteny a muskulatůrou. Zinscenoval divošskou cestu jednookého, němého válečníka z vězení až do srdce valhallské temnoty. Na mytologický ostrov, kde každý pozná svůj osud, provází „dánského Conana“ mladý chlapec.

Za pozornost stojí také další snímek rumunského zázraku a jejich poctivého, pouličního „postsocialistického realismu“, pod nímž je podepsán producent a tomhle případě i režisér Bobby Paunescu - točil pod dozorem známějšího Christiho Puiu. Jejich Francesca vypovídá o hořkém setkání s realitou mladých snílků, toužících ujet z bince východní Evropy za lepším. Pozorujeme přípravy Francesky na vysněnou životní cestu za prací do Itálie, kde se má starat o staré lidi a chce vybudovat školku pro imigranty. Jenže ona postupně zjišťuje, že její přítel dluží velké peníze mafii. A nakonec si nemůže být ani jistá, jestli ten pracovník pro migraci pracovních sil Evropské unie není také trochu podvodník. V hlavní roli se objevila hvězda canneského trháku Smrt pana Lazarescu Monica Birladeanu.

Publiku neušla ani událost tchajwanského filmu, Yonfanovo ambiciózní melodrama Princ slz přibližuje „slzavá“ 50. léta takzvaného bílého (protikomunistického) teroru na ostrově, kam utekla před komunisty Čankajškova vláda. V tomhle případě udá válkou znetvořený voják svého nejlepšího kamaráda, aby se nakonec oženil s jeho ženou. Vše to nahlížíme očima dvou malých děvčátek, které obtížně vyrůstají v tom revolucí a ideologií znetvořeném světě.

Reklama

Výběr článků

Načítám