Hlavní obsah

Premiérové vystoupení Groove Armady v Česku trvalo hodinu

Novinky, Veronika Hušková

Vůbec poprvé v Česku zahrálo ve čtvrtek elektronické seskupení Groove Armada. Koncert, který si kapela doslova odbyla v holešovickém klubu SaSaZu, trval pouhých 67 minut a zanechal po sobě podivnou pachuť smíchanou z nadšení, vzteku i rozpaků.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Groove Armada v Praze

Článek

Dvojice Andy Cato a Tom Findlay, známí jako Groove Armada, své české fanoušky skutečně nešetří. Nejprve je nalákali na červencový koncert, aby ho záhy zrušili kvůli práci na nové desce Black Light. Zklamané příznivce pak o to víc rozradostnila zpráva, že skupina v Česku nakonec přece jen vystoupí, a to už na podzim. Po čtvrtečním koncertě se ale na tvářích většiny fanoušků zračily vztek i rozpaky.

Málo muziky, nadšení i slušnosti

Za relativně dost peněz (základní vstupné stálo 990 korun) nabídla kapela jen velmi málo muziky. Pouhou hodinu hraní navíc vyplnily hlavně nové, nepříliš známé songy z nové desky. Publikum se dostalo opravdu do varu teprve po 45 minutách, kdy kapela konečně zahrála první hitovku -  notoricky známou Easy. Ihned po ní však následovala odmlka, kterou mnozí mylně považovali za pauzu určenou k odpočinku interpretů. Málokomu došlo, že je to konec koncertu a následovat budou už jen přídavky.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Groove Armada v Praze

Není na tom vlastně nic divného, kapela se nerozloučila a nikoho by asi ani ve snu nenapadlo, že to zabalí už po padesáti minutách. Roztančení návštěvníci tak bezstarostně popíjeli colu z postmixu za padesát korun a tleskali spíše pro formu.

Trochu zvláštní pak bylo, když po pauze následovala pohádková píseň At the river, která by mohla ohlašovat večerku na dětských táborech. Zvlášť když hrála celá, až na trubku z half playbacku. Naštěstí ji vystřídala kultovní Superstylin a tak parket znovu ožil a koncert dostal šmrnc rozjeté party. O to větší to byl šok, když kapela po odehrání písně bez rozloučení vyklidila pódium a už se na něj nevrátila.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Groove Armada v Praze

Trochu jako provokace pak působily hitovky jako If Everybody Looked The Same či I See You Baby, které hrály z cédéčka konsternovaným návštěvníkům koncertu na cestu domů. Právě tyto songy si totiž většina fanoušků přišla poslechnout naživo.

Tak trochu podvod

Celkový pocit z koncertu je směsicí několika zcela různorodých dojmů. Kapela hrála sice krátce, nikoliv však špatně. Nabídla rozhodně to lepší z elektronické hudby a v kombinaci se skvělými laserovými efekty a kosmickým oblečkem zpěvačky vykouzlila i příjemnou atmosféru. Přesto se divák nemohl zbavit dojmu, že interprety koncert příliš nebaví, a tak trochu to flákají. Předčasný konec navodil zdání, že skupina má ve vedlejším městě nějakou mnohem zajímavější a nejspíš i lépe placenou štaci, a tak se v SaSaZu nechtěla příliš vyčerpávat.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Groove Armada v Praze

Fanoušci se asi budou cítit trochu podvedení. Zvláště ti, jenž na koncert dorazili ze vzdálenějších měst a museli ke vstupence připočítat ještě den dovolené, lístek na vlak, popřípadě noc v pražském hotelu. Málokdo z nich asi řekne, že se to vyplatilo.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám