Hlavní obsah

Výtvarnice spojily teroristky s Marií a Ježíšem a rozzuřily Izraelce

Novinky, Stanislav Dvořák

Izraelem hýbe v těchto dnech skandál kvůli výstavě v Tel Avivu, kde dvě izraelské výtvarnice představily provokativní dílo - obrazy spojující Marii a Ježíše s obličeji teroristek, které zabily desítky lidí při sebevražedných útocích.

Foto: GIL COHEN MAGEN, Reuters

Provokující obraz izraelských výtvarnic

Článek

List Jediot Achronot uveřejnil několik obrázků z výstavy a vzbudil tak velice prudkou reakci veřejnosti i politiků. Zatím převládalo zhnusení a volání po zákazu výstavy.

Výstava s názvem "Žena, matka, vražedkyně" ukazuje sedm Palestinek, které vraždily Izraelce, mezi nimi například ženu, která v roce 2003 v restauraci v Haifě usmrtila 21 lidí.

Výtvarnice Lilia Chaková a Galina Bleichová tvrdí, že jejich obrazy atentátnice odsuzují: "Úlohou moderního umění je klást otázky a my se ptáme, jak se může z ženy stát teroristka?"

Politik: Svoboda projevu má hranice

Příbuzné obětí to ale nezajímá a cítí se uraženi. Např. Izraelka, jejíž dcera Racheli zemřela při výbuchu v jednom supermarketu, se domnívá, že umělkyně "jsou hloupé a zlé" a jde jim jen o to, aby se dostaly do médií. "To nemáte ani kousek soucitu?" ptá se jich na stránkách listu Jediot Achronot.

Konzervativní politici požádali o zákaz výstavy. "Pro tisíce Izraelců, kteří trpí terorem sebevražedných atentátů, je tohle hlasitý políček," tvrdí poslanec Ofir Akunis ze strany Likud. Domnívá se, že svoboda projevu má hranice a demokracie, která chce chránit sama sebe, musí takové výstavě zabránit.

Mezitím byly podle internetového serveru Jediot Achronot obrazy z výstavy odstraněny. 

Anketa

Zakázali byste tuto výstavu?
Ano
25,3 %
Ne
74,7 %
Celkem hlasovalo 312 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám