Hlavní obsah

Kvalitní a pestrá deska od Spirituál Kvintetu

Novinky, Stanislav Dvořák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Když se řekne, že skupina Spirituál Kvintet úspěšně existuje půl století, zní to skvěle a navíc je to téměř pravda. Skutečnost je ale přece jen složitější. Z původní sestavy skoro nikdo nezůstal, takže Spirituál Kvintet připomíná soubory jako Isley Brothers nebo Deep Purple, které po léta udržují známou značku bez ohledu na personální složení. V případě Spirituál Kvintetu to ale nemá vliv na kvalitu a to je báječné.

Článek

Nová deska Zatím dobrý... přináší třináct songů nejrůznějšího původu. Jsou tu prastaré spirituály a renesanční písně, bluesově laděné věci a současné skladby. 

Asi nejvypjatější je gospel Život z partesů, Tohle už znám pak přináší do sebe ponořený bluesovější projev a jako oživení působí renesanční písně s vtipnými českými texty (např. Plány Žána de Lány). Starosvětský styl textů, často s biblickou tématikou, může některé méně zkušené posluchače odrazovat, ale má své kouzlo, vtip i hloubku - viz Abel nebo Kain.

Spirituál Kvintet se pěvecky ustálil na kompromisu mezi extatičností pravých amerických spirituálů a mírnější českou folkovou cestou. Někteří nadšenci do černé hudby vám řeknou, že to co dělají, je v podstatě slabý čajíček. Částečně se s tím dá souhlasit, jenže Sprituál Kvintet si vyvinul vlastní osobitou kvalitu a styl, který je průřezem oblastmi folk-blues-spirituál.

Navíc disponují velkou vynalézavostí ve zpěvu a v aranžích a v neposlední řadě nemají vůbec špatné hlasy. Pokud chcete jít ke skutečným kořenům, můžete si pustit celou řadu na internetu dostupných desek (Clara Ward, Sister Rosetta Tharpe, Mahalia Jackson atd.). Spirituál Kvintet dělá to, co umí, a v českých poměrech to dělá skvěle.

Spirituál Kvintet: Zatím dobrý... Universal 2009

Celkové hodnocení: 80 %

Reklama

Výběr článků

Načítám