Hlavní obsah

Vyprávěj je hezky udělaný, ale velmi předvídatelný seriál

Novinky, Stanislav Dvořák

Seriál ČT Vyprávěj chce zachytit dějiny socialistického Československa prostřednictvím osudu jedné rodiny. Začíná v roce 1964. Na diváka působí hlavně šikovně vybraným prostředím, rekvizitami a písničkami, ovšem příběhy, které přináší, by dal dohromady bez velkého přemýšlení každý.

Článek

Pokud bylo hlavním cílem autorů seriálu vyvolat u diváka pocit, že podobné příběhy zná ze života nebo z vyprávění, tak se jim to podařilo. Scénář je skutečně přehlídkou nejtypičtějších motivů komunistické éry - slizký soudruh v nadřízené pozici "zatopí" studentovi, doma nadává antikomunistická babička, která pamatuje legionáře, nejistý otec skrývá své názory v práci a někdo z rodiny samozřejmě utekl "za kopečky".

Nelze popřít, že skoro každá rodina mívala problémy s mladými ambicióznímí soudruhy a také měla příbuzné nebo známé na Západě. 

Také romantická story podle vzoru "hezká mladá Slovenka jede na VŠ do Prahy a tam se zamiluje" je hodně typická a věrohodná (vlastně i dnes). Rejpal by dodal, že v literatuře a filmu to může být chápáno skoro jako klišé, ale to už by bylo opravdu hnidopišství.

Otázka je, jestli se podařilo natočit výjimečný a napínavý seriál. Vyprávěj zatím vypadá jako velmi milé, nekonfliktní dílko. Formálně je velmi tradiční a polopatické vstupy vypravěče hraničí až s otravností. Tak trochu mimo jsou i černobílé dokumentární záběry, které bůhvíproč vůbec nesouvisí s tím, co se děje v příběhu. Buďme ale realističtí, tohle je na dnešní dobu hodně dobrý seriál.

Celkové hodnocení: 70%

Reklama

Výběr článků

Načítám