Hlavní obsah

Mrazivé představení francouzského souboru na Letní Letné

Právo, Radmila Hrdinová

Cyklus francouzských cirkusových představení na festivalu Letní Letná zakončil soubor Le Boustrophédon. Jeho vystoupení Court-Miracles zamrazí diváky snoubením kruté reality polního lazaretu a něhy, se kterou ošetřují lékaři raněné.

Článek

Třetím vrcholem hvězdného trojúhelníku francouzských cirkusů na festivalu Letní Letná se stal (spolu s Cirque Trottola a Atelierem Lefeuvre a André) soubor Le Boustrophédon.

Představení Court-Miracles vzniklo na základě zkušeností z pobytu souboru v pásmu Gazy, kde jeho členové hráli pro děti postižené izraelsko-palestinským konfliktem. Jeho bezeslovné sdělení je prosté a mezinárodně srozumitelné.

Loutky se výkony vyrovnávají hercům

Zavádí diváky do polního lazaretu, kam jsou dopravováni ranění – dvěma z nich schází po jedné paži, dalšímu nohy a všichni mají zraněné duše. Aktéry CourtMiracles jsou napůl lidé, napůl umně vyrobené loutky, jimž artisté a herci Le Boustrophédon propůjčili své údy a umění. Jsou s nimi natolik srostlí, že loutky se stávají rovnocennými partnery živých herců.

Z prvních nesmělých kontaktů pacientů i ošetřovatelů lazaretu se rodí ochota pomoci a s ní přátelství: dva vojáci si balí jednu cigaretu, každý tou rukou, jež mu zbyla, postupně začínají žonglovat za pomoci svých zdravých i chybějících paží, „beznohá“ dívka provádí pozemní akrobacii, při níž se „pahýly“ nohou opírá o „pahýl“ vojákovy paže.

Ošetřovatelka-loutka klouže tanečním krokem s bezmocným vojákem na zádech po napjatém laně. Je to dojemné i směšné zároveň, citlivě se tu balancuje nejen na laně, bruslích či rukou, ale především na hraně černého humoru, něhy a soucitu.

Artisté Le Boustrophédon nepředvádějí vlastně po technické stránce nic mimořádného, ale jejich výkony nabývají na výjimečnosti zasazením do situace tělesného postižení aktérů, což je iluze, jíž diváci šmahem podléhají.

Vystoupení jako kombinace krutosti a odvahy

Práce s loutkami i tělem je obdivuhodná, ale tady jde o víc – hraje se tu o velké vůli a odvaze žít, o krutosti, pochopení, o naději. Ne všechny scény jsou stejně zdařilé, ale celek je vyvážený a divácky poutavý.

Zajímalo by mě, jaký ohlas mělo představení na cestách po válečných bojištích – asi se publikum nesmálo tak vesele při scéně bombardování jako mladší diváci na Letné, ale jistě tleskalo neméně srdečně a nadšeně jako v Praze.

Court-Miracles jsou na Letné k vidění ještě v pondělí od 19 hodin. Letošní francouzské cirkusové souhvězdí opět nezklamalo a nasadilo divadelní sezóně vysokou laťku.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám