Hlavní obsah

Balet Národního divadla chystá premiéry Fausta i Othella

– Praha
Novinky, Karolina Zarzycká

V nové sezóně se milovníci moderního tance mohou těšit do Národního divadla (ND) především na dvě velké premiéry: na Fausta a Othella. Na Faustovi pracuje zkušený choreograf, režisér a libretista Libor Vaculík, na Othellovi zas choreograf Youri Vàmos, jehož Louskáček - Vánoční příběh se chystá pro vánoční období.

Článek

„Po 18 letech se Národní divadlo vrací na Novou scénu a Laterna magika se vrací do svazku s Národním divadlem,"  uvedl ředitel ND Ondřej Černý k nadcházející 127. sezoně před vzácnou, čerstvě zrekonstruovanou Hynaisovou oponou.

„Děj Fausta je zasazen do Německa, začíná ve 30. letech a postihuje největší tragédii evropských dějin, 2. světovou válku,
umělecký šéf baletu Petr Zuska

V nové sezóně se milovníci moderního tance mohou těšit především na dvě velké premiéry – na Fausta a Othella.

„Vaculíkovo nové taneční drama Faust není doslovnou interpretací Goethova románu, to by ani v tanečním divadle nešlo, spíše jde o dílo, které z faustovského tématu vychází a opírá se o něj,“ vysvětlil umělecký šéf baletu Petr Zuska.

Vaculíkova choreografie pracuje s hudbou Stravinského, Šostakoviče, Williamse, židovských písní a Petra Maláska. Nezvyklý Faust bude mít českou premiéru ve Stavovském divadle 5. prosince 2009.

Othelo na hudbu Leoše Janáčka

Ve znamení návratů se nese i nová práce věhlasného choreografa Youri Vàmose, jehož vtipný a něžný Louskáček ­- ­Vánoční příběh potěší děti i dospělé ve dnech adventu.

Po Romeovi a Julii, což je převzatá inscenace, chystá tento prestižní tvůrce další shakespearovský titul, opět celovečerní dějový balet, tentokrát šitý přímo na míru tanečníkům pražského ND. Bude to Othello na hudbu Leoše Janáčka.

„Navazujeme tím na tradici shakespearovských děl v našem repertoáru, na Zkrocení zlé ženy a Romeo a Julie,“ připomněl šéf baletu. Česká premiéra Othella v Národním divadle se očekává 1. dubna 2010. Po roce bude obnoven také Crankův Oněgin. Na repertoáru se objeví v druhé polovině dubna.

Reklama

Výběr článků

Načítám