Hlavní obsah

Divadlo 2009 představí středoevropské režiséry

Právo, Radmila Hrdinová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Sedmnáctý ročník mezinárodního festivalu Divadlo, který se uskuteční od 9. do 17. září v Plzni, nabídne především setkání s tvorbou významných mladých středoevropských režisérů.

Foto: Zbyněk Stanislav, ČTK

Zdeněk Svěrák a Ladislav Smoljak zahrají České nebe.

Článek

„Letos se snažíme ukázat nejpodstatnější změny visegrádského divadla za posledních dvacet let. Ne ale uvedením inscenací o revoluci, nýbrž uvedením aktuálních představení, jejichž mladí tvůrci patří k nejvýznamnějším ve své zemi. A jde jak o zahraniční, tak i tuzemské režiséry,“ říká Jan Burian, ředitel přehlídky.

Do Plzně se sjedou nejzajímavější divadla z Maďarska, Polska, Slovenska, Rumunska i pro nás exotického Libanonu (Hledání ztraceného zaměstnance Rabiha Mroué). Hlavním zahraničním hvězdám patří budapešťské divadlo Katona József Színház s absurdní hrou Alexandra Veděnského Vánoce u Ivanovových v režii Pétera Gothára.

Z polského Krakowa přijedou dokonce dvě divadla. „Teatr Stary je považován za přední polskou scénu s vynikajícím hereckým souborem. Inscenace Aischylovy Orestei Jana Klaty, který patří k nejvýznamnějším režisérům mladé generace, je příkladem odvážné a provokativní interpretace klasiky, kterou tento režisér proslul v Polsku i za hranicemi,“ říká dramaturgyně festivalu Kamila Černá.

Teatr Bagatela uvede Shakespearova Othella, jehož režisér Maciej Sobociński pojal jako laboratoř pro studium odlišných lidských charakterů, sledující genezi zla a ukazující démony, kteří mohou převrátit ušlechtilé úmysly v opak.

Domácí divadelní scénu zastoupí tradičně nejzajímavější inscenace uplynulé sezóny. Divadlo Járy Cimrmana Praha s poslední hrou České nebe, Národní divadlo moravskoslezské s Hedou Gablerovou, domácí Divadlo J. K. Tyla uvede operní Straussovu Salome, pražské Divadlo Komedie Musilovy Snílky, loutkové Divadlo Alfa Plzeň Vančurovo Rozmarné léto a další.

Reklama

Výběr článků

Načítám