Hlavní obsah

Mohou Queen hrát salsu? A co teprve Led Zeppelin...

Novinky, Stanislav Dvořák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Druhá deska projektu Rhytms del Mundo, která je opět přeplněná hostujícími hvězdami, vyvolává bouřlivé reakce. To mají být jako Queen? rozčilují se jedni nad uvolněnou drzostí, s jakou projekt míchá západní pop, latinoamerickou hudbu a jazz. A proč ne, říkají druzí. Je snad někde napsáno, že na Bohemian Rhapsody se nesmí tancovat salsa?

Článek

Rhytms del Mundo (RDM) je dobročinný projekt a volné sdružení muzikantů, kteří chtějí pomáhat ochraně životního prostředí. Hlásí se k nim hvězdy jako Rolling Stones, Amy Winehousová nebo The Killers a spousta dalších.

První CD s kubánskými coververzemi slavných světových hitů vyšlo před třemi lety a teď se RDM odhodlalo vstoupit podruhé do stejné řeky. Dvojka je přinejmenším stejně dobrá jako jednička, ale trpí i stejnými vadami na kráse. Písniček je moc a některé asi neměly projít finálním výběrem. Úplným omylem se ukázal být pokus zesalsovat rockovou Purple Haze a také soulová klasika I Heard It Through the Grapevine dostala od Kaiser Chiefs na frak.

Winehousová uctila Sama Cooka

Většina alba ale překvapuje invencí, vtipem a divokou taneční energií. Skladby Cupid, původně od kultovního zpěváka z 50. let Sama Cooka, se ujala prohnaná Amy Winehousová svým nezaměnitelným sexy způsobem. Marihuanová femme fatale asi měla zase jednou čistou hlavu a natočila to bez chyby.

Podobně něžně vyznívá zpěvačka Shanade, která zpívá Smells Like Teen Spirit. Věřte nebo ne, funguje to i se všemi kubánskými perkusemi. Mezi dalšími tracky najdeme Bohemian Rhapsody ve španělštině, (zpívá Augusto Enriquez) a Because the Night v podání KT Tunstall. Absolutně hladce plyne v kubánském rytmu pohodová akustická verze Big Yellow Taxi (orig. Joni Mitchellová). 

Největší majstrštyk si album nechává nakonec - latino-jazzovou instrumentálku na motivy notoricky známé rockové hymny Stairway to Heaven. Je těžké uvěřit, že tahle provařená písnička může ještě v roce 2009 něčím překvapit, ale kubánská dvojice Rodrigo a Gabriela z ní vymačkala neskutečně moc. S pomocí akustické kytary, klavíru a perkusí vystavěly na starých dobrých zepelínech snovou atmosféru karibské noci a přitom ke konci přidali sóla, jež mohou směle konkurovat těm, která hrával Jimmy Page. 

RDM je zábavná deska, která nalila do starých hitů nový život. Stačilo by ubrat ještě trochu bujně aranžovaných dechů a dosáhla by dokonalosti.

Celkové hodnocení: 80%

Reklama

Výběr článků

Načítám